2 łyżki kawy rozpuszczalnej
po 150 g mąki tortowej, cukru oraz masła
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jaja
cukier waniliowy
po łyżce mleka i kakao
polewa czekoladowa
Krem:
3 łyżki rozpuszczalnej kawy
1 jajko
5 łyżek cukru
350 ml śmietany kremówki
Masło utrzeć z cukrem, jajami i cukrem waniliowym, dodać mleko, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kawą i kakao.
Przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem, piec 30 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Na krem ubić na parze jajko z połową cukru, zestawić, dodać pozostały cukier i kawę, połączyć z ubitą śmietanką.
Posmarować kremem ostudzone ciasto, udekorować piegami z polewy czekoladowej.
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 białka
2 łyżeczki dowolnej kawy
2 łyżeczki żelatyny
Forma potrawy: Drinki i koktajle alkoholowe
20 ml śmietanki
20 ml koniaku
20 ml likieru kawowego
Forma potrawy: Desery
2 łyżeczki mielonej kawy ziarnistej
1/2 szklanki wrzącej wody
3 jaja
1/2 szklanki cukru
1 łyżka żelatyny
1/2 szklanki śmietanki
Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe
5 łyżeczek kakao
szklanka zimnego mleka
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej