MENU
ZWIŃ MENU

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

Ciasto:
10 g drożdży
60 ml śmietany kremowej
65 ml letniej wody
200 g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50 g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150 ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150 g śmietany kremówki
100 ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100 g startego ementalera

Przyrządzanie

Drożdże rozpuścić w śmietanie z wodą, pozostawić kilka minut do napęcznienia. Przełożyć do miski, dodać mąkę, sól, miód i masło. Zagnieść ciasto, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut.

Dynię obrać, pokroić w ósemki, usunąć pestki i każdą cząstkę pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Bulion warzywny zagotować, dodać curry i dusić plastry dyni, ale tak krótko, aby się nie rozgotowały. Osączyć kawałki dyni na sicie.

Pomidory zanurzyć na 10 sekund we wrzątku, obrać ze skórki i również pokroić w plasterki. Ciasto zagnieść ponownie, rozwałkować i włożyć do natłuszczonej formy (o średnicy 26 cm). Uformować przy tym wystający do góry brzeg. Na cieście ułożyć warstwami na przemian plasterki dyni i pomidorów.

Polewa:
kremówkę, bitą śmietanę i jaja ubić razem, przyprawić na ostro.

Polać ułożone na cieście warzywa. Posypać tartym serem, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 30 min w temperaturze 200°C.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasta

4 żółtka
100 g cukru
50 g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100 g zmielonych orzechów
200 g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20 ml rumu
4 białka
szczypta soli

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Desery

300 g dyni (np. Hokkaido)
250 g śmietany kremowej
100 g miodu
1–2 laski wanilii
50 g ciasteczek migdałowych (amaretti)

Szybkie ciasto biszkoptowe

Forma potrawy: Ciasta

4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki

Ciasto ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasta

Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka

Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu