Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
250 g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250 g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500 g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
Mąkę przesiać na stolnice, dodać masło i ewentualnie śmietanę, żółtka, cukier puder i zapach, zagnieść ciasto, które zawinąć w folie lub w pergamin i włożyć na 30 min. do lodówki.
Kruchym ciastem wyjętym z lodówki wykleić niska formę lub tortownice tak, aby pokryć dno i utworzyć brzeg wysokości ok. 2 cm.
Nakłuć i upiec w średnio nagrzanym piekarniku na jasnozłoty kolor. Wyjąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Twaróg przecisnąć przez maszynkę, dodać śmietanę, cukier puder i cukier waniliowy, ucierać na gładką masę.
Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w podłużne paski. Gruszki obrać, przeciąć na pół, usunąć gniazda nasienne.
Do upieczonej tarty nałożyć Masę serową, na niej ułożyć gruszki, które ozdobić galaretką i posypać migdałami.
Podawać natychmiast.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
250 g mąki
100 g cukru pudru
200 g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375 g cukru
300 ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Forma potrawy: Dania główne
Pierś z dużej kury z małą kostką mostkową
15 dkg masła
1 jajko
tarta bułka
smalec do smażenia
Do podania:
frytki
Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane
1 kg dyni
2–3 łyżki oleju
4 jaja
200 g makaronu (wstążki)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
2–3 łyżki cukru
sól
tłuszcz i bułka tarta do formy