Na ciasto:
0,5kg mąki
250ml mleka
40g drożdży
150g cukru
100g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100g cukru
250ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodac 150 g mąki, wymieszać, przykryć, odstawić rozczyn na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól i skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, następnie odstawić do wyrośnięcia.
Morele umyć i usunąć z nich pestki. Blachę natłuścić i posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto. Natłuszczonymi palcami rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy. Morele ułożyć na cieście skórkami do dołu. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i startą wanilią. Wylać masę na owoce. Piec przez około 40 minut w temp. 180 st. C.
Zamiast moreli można uzyć brzoskwić, wiśni lub jagód.