Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 4 godz.
Na ciasto:
0,5 kg mąki
250 ml mleka
40 g drożdży
150 g cukru
100 g masła
4 żółtka
starta skórka z 1 cytryny
sól
Na krem:
4 jaja
100 g cukru
250 ml śmietanki 30%
wanilia
Inne:
0,7 kg moreli
tłuszcz i mąka do formy
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem, dodac 150 g mąki, wymieszać, przykryć, odstawić rozczyn na godzinę w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn wyrośnie dodać do niego żółtka utarte z pozostałym cukrem, resztę mąki, sól i skórkę cytrynową. Wyrobić ciasto, wlać stopione masło, ponownie wyrobić, następnie odstawić do wyrośnięcia.
Morele umyć i usunąć z nich pestki. Blachę natłuścić i posypać mąką, wyłożyć na nią ciasto. Natłuszczonymi palcami rozciągnąć ciasto na całą powierzchnię blachy. Morele ułożyć na cieście skórkami do dołu. Ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jaja ubić z cukrem. Wymieszać ze śmietaną i startą wanilią. Wylać masę na owoce. Piec przez około 40 minut w temp. 180 st. C.
Zamiast moreli można uzyć brzoskwić, wiśni lub jagód.
Forma potrawy: Ciasta
75 dag mąki
0,5 kg dyni obranej i oczyszczonej
25 dag cukru
niepełna szklanka mleka
3 jaja
5 łyżek oleju lub 13 dag margaryny
1 olejek zapachowy
10 dag drożdży
szczypta soli
tłuszcz do formy
Forma potrawy: Desery
750 g dojrzałej dyni
200 g suszonych moreli
1 szklanka soku jabłkowego
1 łyżeczka mielonego imbiru
po 1/2 łyżeczki mielonych goździków i cynamonu
1 łyżka miodu
Placek drożdżowy z jabłkami lub śliwkami
Forma potrawy: Ciasta
50 dag (2 1/2 szklanki) mąki
15 dag (8 łyżek) cukru
15 dag margaryny
5 dag drożdży
4 żółtka
szklanka mleka
1 kg jabłek lub śliwek (najlepiej węgierek)
cukier puder do posypania ciasta
tłuszcz do formy
Forma potrawy: Ciasta
30 dag (1 1/2 szklanki) mąki
13 dag margaryny
3 dag (1 czubata łyżka) cukru
2 jaja
1 żółtko
1/2 łyżki śmietany
5 dag drożdży
1 łyżka mleka
1 łyżka alkoholu lub octu
szczypta soli
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder do posypania