MENU
ZWIŃ MENU

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska

Składniki

4 jaja
7 dag mielonych orzechów włoskich
7 dag cukru
25 dag bitej śmietany

Przyrządzanie

Żółtka utrzeć z cukrem dodając orzechy i pianę z białek.

Na blachę położyć papier pergaminowy lub folię aluminiową posmarowaną tłuszczem i rozprowadzić masę.

W ciepłym piekarniku piec nie dłużej niż 10 minut, ponieważ w przeciwnym razie rolada może się łamać.

Po ostygnięciu zdjąć ciasto z papieru, posmarować bitą śmietaną i zwinąć w roladę.

Wierzch ciasta ozdobić także bitą śmietaną i kawałkami orzechów.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Rolada serowa

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

50 dag żółtego sera
2 serki topione
pół kostki masła
groszek zielony lub 15 dag pieczarek

Wykwintna rolada z mintaja

Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne

400 g filetów z mintaja lub innej ryby morskiej
0,3 szklanki mleka
3 jaja
2 sucharki
1 łyżeczka masła
sałata
sól, pieprz
pęczek natki pietruszki

Rolada łososiowa

Forma potrawy: Zapiekane, Dania rybne

20 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz

Do podania:
grzanki z bułki

Tort czekoladowy bez pieczenia

Forma potrawy: Ciasta, Desery


250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
 
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
 
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)