50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie (wziąć o połowę mniej wody niż podano w przepisie) i ostudzić.
Biały ser zemleć i utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym oraz częścią śmietany (1 szklanka) na kremową masę.
Truskawki / maliny opłukać lub rozmrozić, zmiksować i dodać do masy serowej. Sok i skórkę startą z 1/2 cytryny wymieszać z ostudzoną galaretką. Następnie połączyć z masą.
Tortownicę wyłożyć biszkoptami. Przełożyć do niej masę i wstawić do lodówki na 6 - 8 godzin.
Pozostałą śmietanę ubić na sztywno i przybrać nią sernik tuż przed podaniem.