cojemy.pl > Ciasta > Biszkopt ze śmietaną i galaretką

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy z pieczarkami i pietruszką

Biszkopt ze śmietaną i galaretką

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

7 jaj
28dag cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao
26dag mąki
galaretka cytrynowa
0,5 litra śmietany 18%

Przyrządzanie

Białka ubijamy dodajemy cukier i później żółtka. Dodajemy wymieszaną mąkę z proszkiem i kakaem. Delikatnie mieszamy dodając kilka kropel oleju.
 
Wylewamy na blachę i pieczemy. Temperatura 100 - 150 stopni, czas: aż placek wyrośnie. Rozpuszczamy galaretkę. Gdy będzie już tężała mieszamy ze śmietaną.
 
Gdy biszkopt przestygnie przecinamy go na trzy części. I przekładamy śmietaną z galaretką. Na wierzch polewa. Gotowe!

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Galaretka, Jajka, Kakao, Mąka pszenna (zwykła), Proszek do pieczenia, Śmietana

Podobne przepisy

Tort czekoladowy z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
6 jajek
6 łyżek cukru
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
mała łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
2 kostki masła albo 1 kostka masła i 1 kostka margaryny
2 szklanki cukru
4 jajka
kakao - ciemne
alkohol -  wódka lub likier brzoskwiniowy lub koniak
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Szarlotka królewska

Forma potrawy: Ciasto
Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka octu
1 łyżeczka wody
Krem:
1,5kg jabłek
1 galaretka
0,3 kostki margaryny
0,5 szklanki zsiadłego mleka dopełnić do 0,75 szklanki śmietany
0,5 szklanki cukru pudru
» zobacz przepis

Bananowiec z brzoskwiniami

Forma potrawy: Ciasto
biszkopt z 4 jajek
1kg bananów
kostka masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru do białek
3/4 szklanki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
1 galaretka wiśniowa
puszka brzoskwiń
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Jabłkowy tort śmietanowy

Forma potrawy: Ciasto
20dag mąki
8dag zminego masła
jajko
5 jabłek
5dag cukru
4 łyżki dżemu jabłkowego
sok z 1/2 cytryny
8 łyżek calvadosu (wytrawny winiak francuski)
2 łyżki cukru pudru
gotowy spód biszkoptowy
2 szklanki śmietany kremówki
2 opakowania cukru waniliowego
8 łyżeczek żelatyny instant
» zobacz przepis

Sernikowy torcik

Forma potrawy: Deser
biszkopt o średnicy ok. 20 cm
otarta skórka i sok z 1 pomarańczy
450g serka śmietankowego
4 łyżki lukru
4 łyżki chudej śmietanki
sok z 1 cytryny
425g truskawek w syropie (lub wiśni)

Do przybrania:
150ml bitej śmietalny
» zobacz przepis

Sernik na zimno z owocami i galaretką

Forma potrawy: Ciasto
1/2kg tłustego sera białego
3 jaja
30dag (1 1/2 szklanki) cukru pudru
5dag masła
1 paczka galaretki
30dag owoców jagodowych (świeżych, mrożonych lub z przetworów)
1 paczka herbatników
» zobacz przepis

Placek z galaretką śliwkową

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
sól

Galaretka:
1kg śliwek
150g cukru pudru
20g żelatyny
50ml likieru śliwkowego lub śliwowicy
50g dżemu śliwkowego
» zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
» zobacz przepis

Zupa krem z dyni z kwiatami ogórecznika

Forma potrawy: Zupa
1,2kg miąższu dyni
1 cebula
2 rozgniecione ząbki czosnku
30g masła
1 litr lekkiego rosołu wołowego lub wody
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
sherry
1 opakowanie śmietany kremowej
4 kromki chleba tostowego
30g masła
30 kwiatów ogórecznika
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Sznycle cielęce ze śmietaną

Forma potrawy: Danie główne
400g cielęciny z udzca
30g masła
2 łyżki mąki
250ml śmietany
3 łyżki soku cytrynowego
3 filety anchois
1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
1/2 łyżeczki estragonu
sól, pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.