Ciasta z nabiałem oraz jajami
Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
40 żółtek
1kg mąki
1kg masła
1kg śmietany
sok z cytryny
1kg cukru
1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
30dag mąki
20dag masła
10dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
50dag mielonego twarogu
30dag śmietany kremówki
25dag czekolady deserowej
15dag cukru
2 jajka
5dag rodzynek
Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru
szczypta soli
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy
2 szklanki mleka
2dag cukru
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
4 jabłka
1/4 l kwaśnego mleka
1/4 l śmietany
2 duże łyżki mąki
250g masła lub margaryny
Ciasto:
250g mąki
1/2 kostki masła
2 żółtka
3/4 szklanki cukru pudru
1/2 opakowania cukru waniliowego
2 łyżki śmietany
Na wierzch:
250g twarogu
szklanka śmietany
3 łyżki cukru pudru
opakowanie cukru waniliowego
500g gruszek
4-5 łyżek galaretki porzeczkowej
kilka migdałów
2 łyżki wiśniówki lub rumu
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe
Ciasto:
20dag mąki
4 jajka
60dag masła
sól
Nadzienie:
60dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
30dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3dag drożdży
6dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania