Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włozyć do lodówki na 30 min.
Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Utrzeć w misce masło. Nie przerywając ucierania, dodać kolejno żółtka, cukier puder i waniliowy oraz małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z posiekaną skórką pomarańczową, opłukanymi rodzynkami i kasza manną. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200-220°C.
Na podpieczony spód nałożyć masę serową i rozprowadzić ją równo. Piec w temp. 180°C około 1 godzinę. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową.
Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godz. Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą smietaną.