Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 3 godz. 30 min.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru
1 żółtko
sól
Inne:
700 g sera
12 jaj
50 g masła
200 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50 g smażonej skórki pomarańczowej
50 g rodzynków
2 łyżki manny
Do podania:
bita śmietana
Masło posiekać z mąką, dodać cukier, żółtko, szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, przykryć, włozyć do lodówki na 30 min.
Ser zemleć i przetrzeć przez sito. Utrzeć w misce masło. Nie przerywając ucierania, dodać kolejno żółtka, cukier puder i waniliowy oraz małymi porcjami ser. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy razem z posiekaną skórką pomarańczową, opłukanymi rodzynkami i kasza manną. Delikatnie wymieszać.
Tortownicę wyłożyć kruchym ciastem, podpiec 10 min w temp. 200-220°C.
Na podpieczony spód nałożyć masę serową i rozprowadzić ją równo. Piec w temp. 180°C około 1 godzinę. Gdy wierzch sernika zrumieni się, przykryć folią aluminiową.
Upieczony sernik ostudzić i chłodzić 4-6 godz. Przed podaniem pokroić na porcje i posypać cukrem pudrem. Podawać z bitą smietaną.
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
25 dag mąki pszennej
15 dag masła
10 dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg tłustego sera twarogowego
25 dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10 dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła
Krem:
10 dag cukru
3 białka
10 dag wiórków kokosowych
5 dag łuskanych orzechów włoskich