Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
40 żółtek
1 kg mąki
1 kg masła
1 kg śmietany
sok z cytryny
1 kg cukru
Sękacz wyrabiany jest na kołowrotku z tuleją nalewamy ciasto b. rzadkie. Kołowrotkiem stale obracamy i polewamy warstwami ciasto b. rzadkie.
Całe urządzenie ustawiamy przy gorącym piecu lub np. grzałce elektrycznej, która ogrzewa nam ciasto, stygnące od temperatury, natomiast my polewamy sękacz warstwami ciasta i całość wypieczenia i kręcenia trwa przez 2 godz.
Można przechowywać ok. 10 dni jeżeli w otwór sękacza wstawimy szklankę z wodą.
Bagietka z grilla z masełkiem ziołowym
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
przyprawa vegeta lub inna 1 łyżka
bagietka 1 sztuka
masło 200 g
czosnek 2 ząbki
Forma potrawy: Dania główne, Desery
500 g cukini
150 g sera cheddar
70 g krakersów
100 g masła
1 jajo
gałka muszkatołowa
sól
pieprz
masło do wysmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników
Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Forma potrawy: Ciasta
8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania