cojemy.pl > Ciasta > Sękacz

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy na kawę z mlekiem

Sękacz

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

40 żółtek
1kg mąki
1kg masła
1kg śmietany
sok z cytryny
1kg cukru

Przyrządzanie

Sękacz wyrabiany jest na kołowrotku z tuleją nalewamy ciasto b. rzadkie. Kołowrotkiem stale obracamy i polewamy warstwami ciasto b. rzadkie.
 
Całe urządzenie ustawiamy przy gorącym piecu lub np. grzałce elektrycznej, która ogrzewa nam ciasto, stygnące od temperatury, natomiast my polewamy sękacz warstwami ciasta i całość wypieczenia i kręcenia trwa przez 2 godz.
 
Można przechowywać ok. 10 dni jeżeli w otwór sękacza wstawimy szklankę z wodą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cytryna, Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Śmietana
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.