Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
30 dag (półtorej szklanki) mąki krupczatki
6 dag (3 łyżki) cukru
1/2 szklanki mleka
3 dag drożdży
6 dag margaryny
2 jaja
2 żółtka
30 dag zmielonego twarogu
sól
otarta skórka z cytryny
50 dag tłuszczu do smażenia
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Drożdże rozetrzeć z 2 łyżeczkami cukru, rozprowadzić mlekiem, wymieszać z 34 łyżkami mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
Margarynę utrzeć, dodać cukier, jaja, żółtka, twaróg, wyrośnięty rozczyn, sól i mąkę.
Wyrobić gładkie ciasto, przykryć i pozostawić do wyrośnięcia. Z ciasta odrywać równe kawałki, formować podłużne bułeczki (szyszki) i pozostawić.
Podrośnięte wkładać do gorącego tłuszczu i smażyć tak jak pączki. Posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.
Forma potrawy: Inne potrawy, Napoje
3 skrzynki młodych pędow i soczystych zielonych szyszek sosny,
miód,
spirytus
Forma potrawy: Ciasta
250 g zmielonego maku
pół litra mleka
opakowanie budyniu waniliowego
łyżka miękkiego masła
żółtko
Lukier:
białko
100 g cukru
200 g cukru pudru
2 łyżki prażonych płatków migdałowych
sok z jednej cytryny
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki
30 g drożdży
50 g cukru
1/4 litra mleka
2 jajka
150 g masła
sól
35 g słodkich i 15 g gorzkich, obranych migdałów
otarta skórka z 1 cytryny
masło do posmarowania blachy
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
1 kg szpinaku świeżego
3/4 szklanki mleka
1 łyżka mąki
1 szklanka tartego żółtego sera
1 łyżka masła