Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
30 dag mąki
20 dag masła
10 dag cukru
2 żółtka
1-2 łyżki śmietany
Masa serowa:
50 dag mielonego twarogu
30 dag śmietany kremówki
25 dag czekolady deserowej
15 dag cukru
2 jajka
5 dag rodzynek
Dodatki:
polewa czekoladowa
2 łyżki kakao
kieliszek rumu
kieliszek likieru czekoladowego
Rodzynki umyć, skropić rumem, po czym odstawić aż napęcznieją.
Mąkę przesiać, posiekać z pokrojonym na płatki masłem. Dodać cukier, żółtka i śmietanę. Składniki połączyć nożem, a następnie szybko zagnieść kruche ciasto.
Ciastem wylepić dno i boki tortownicy o średnicy 23 cm, wstawić do lodówki na 20 minut.
Czekoladę połamać na kawałki, włożyć do miseczki i roztopić w gorącej kąpieli wodnej. Mielony twaróg zmiksować na gładką masę z kremówką, cukrem i jajkami. Dodać kakao oraz roztopioną i ostudzoną czekoladę. Wlać likier, wsypać rodzynki i dokładnie razem wymieszać.
Masę przełożyć do wylepionej ciastem tortownicy, wyrównać wierzch. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50-60 minut. Ostudzić, wierzch pokryć warstwą polewy czekoladowej.
Forma potrawy: Ciasta
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
Sernik truskawkowy lub malinowy
50 dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10 dag cukru
połowa cytryny
30 dag biszkoptów
Tort czekoladowy bez pieczenia
250 g tartej czekolady dobrej jakości
180 g cukru pudru
200 g masła
4-5 łyżek bitej śmietany 30%
Masa orzechowa:
250 g obranych orzechów włoskich lub laskowych
180 g cukru pudru
5-6 łyżek bitej słodkiej śmietany 30%
Inne:
150 ml śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
posiekana smażona skórka cytrynowa i pomarańczowa
pistacja do przybrania
owoce kandyzowane (niekoniecznie)
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
240 g mąki
160 g masła
80 g cukru
2 żółtka
sól
Inne:
800 g sera białego
100 ml śmietany
4 jaja
350 g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika
Lukier:
50 g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody