1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki
Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać, stale ucierając, przepuszczony przez maszynkę twaróg.
Masę wymieszać ze sztywną pianą z białek.
Całość przełożyć do rondla i ciągle mieszając ogrzewać, aż do momentu zagotowania.
Gotującą się masę na chwilę odstawić z ognia i ciągle mieszając wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Masę ponownie postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia.
Dodać bakalie i wymieszać.
Masę wyłożyć na waflu, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i pozostawić do zastygnięcia.
Masę można też wyłożyć na herbatniki lub wcześniej upieczony kruchy spód, a wierzch przybrać bakaliami.