cojemy.pl > Ciasta > Sernik z bakaliami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Sosy z olejem ale bez pieprzu

Sernik z bakaliami

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

1kg twarogu (dobrego)
4 jaja
6dag masła lub margaryny
35dag (2 niepełne szklanki) cukru pudru
4 łyżki mleka
6dag (3 łyżki) mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy
30dag - 1kg bakalii (rodzynki, suszone śliwki, morele, owoce z syropu ewentualnie z kompotu)
kruchy spód
lub wafle
lub herbatniki

Przyrządzanie

Masło lub margarynę utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami. Dodawać, stale ucierając, przepuszczony przez maszynkę twaróg.
Masę wymieszać ze sztywną pianą z białek.
Całość przełożyć do rondla i ciągle mieszając ogrzewać, aż do momentu zagotowania.
Gotującą się masę na chwilę odstawić z ognia i ciągle mieszając wlewać powoli mleko wymieszane z mąką ziemniaczaną.
Masę ponownie postawić na ogniu i mieszając doprowadzić do zagotowania i zgęstnienia.
Dodać bakalie i wymieszać.
Masę wyłożyć na waflu, wyrównać, przykryć drugim waflem, przycisnąć deseczką, lekko obciążyć i pozostawić do zastygnięcia.
Masę można też wyłożyć na herbatniki lub wcześniej upieczony kruchy spód, a wierzch przybrać bakaliami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bakalie, Cukier, Cukier waniliowy, Herbatniki, Jajka, Margaryna, Masło, Mleko, Morele, Mąka ziemniaczana, Rodzynki, Ser biały, twaróg, Wafle, Wanilia, Śliwki

Podobne przepisy

Sernik krakowski

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
240g mąki
160g masła
80g cukru
2 żółtka
sól

Inne:
800g sera białego
100ml śmietany
4 jaja
350g cukru pudru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 łyżka cukru waniliowego
1 żółtko do posmarowania sernika

Lukier:
50g cukru pudru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka gorącej wody
» zobacz przepis

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
» zobacz przepis

Sernik wiedeński

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru
1 żółtko
sól

Inne:
700g sera
12 jaj
50g masła
200g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
50g smażonej skórki pomarańczowej
50g rodzynków
2 łyżki manny

Do podania:
bita śmietana
» zobacz przepis

Sernik z kremem kokosowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25dag mąki pszennej
15dag masła
10dag cukru
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg tłustego sera twarogowego
25dag cukru oraz 1 cukier waniliowy
3 żółtka
1 jajko
10dag rodzynek
2 łyżki mąki krupczatki
2 łyżki masła

Krem:
10dag cukru
3 białka
10dag wiórków kokosowych
5dag łuskanych orzechów włoskich
» zobacz przepis

Sernik z mandarynkami

Forma potrawy: Ciasto
Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy
» zobacz przepis

Sernik z rosą

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
25 dkg mąki
10 dkg cukru (kryształ)
10 dkg margaryny
2 żółtka i 1 jajko całe (białko zostawić do sera)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
1kg sera (śmietankowego)
2 budynie śmietankowe
125ml oleju (pół szklanki)
1 szklanka cukru (do sera)
1 szklanka cukru (na koniec do ubicia wszystkich białek)
2 jajka całe + 4 żółtka (białka do ubicia)
2,5 szklanki mleka
» zobacz przepis

Pascha wielkanocna z bakaliami

Forma potrawy: Ciasto
1kg tłustego twarogu
10dag masła
1/2 szklanki śmietanki kremówki
6 żółtek
40dag (2 szklanki) cukru pudru
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
30dag bakalii (mogą też być owoce suszone lub owoce z syropu)
» zobacz przepis

Sernik truskawkowy lub malinowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
50dag sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25dag malin lub truskawek
1 torebka galaretki malinowej lub truskawkowej
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego
10dag cukru
połowa cytryny
30dag biszkoptów
» zobacz przepis

Sernik malinowy na zimno

Forma potrawy: Ciasto
50 dkg sera twarogowego tłustego lub półtłustego
25 dkg malin (lub truskawek) - mogą być mrożone
1 opakowanie galaretki malinowej (lub truskawkowej)
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
1 torebka cukru waniliowego (1,6 dkg)
10 dkg cukru, 1/2 cytryny
30 dkg biszkoptów
» zobacz przepis

Makrela z bakaliami

Forma potrawy: Danie rybne
75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków
sól
pieprz
olej
» zobacz przepis

Tort daktylowy

Forma potrawy: Ciasto
150g daktyli
150g migdałów
5 białek
50g kandyzowanej skórki pomarańczowej
150g cukru pudru
50g biszkoptów
100ml białego wina
sok i skórka z 1 cytryny
 
Do przełożenia:
150g konfitur figowych, morelowych lub pomarańczowych
 
Lukier:
50g cukru pudru
sok z 1/2 cytryny
» zobacz przepis

Sernik z arbuzem

Forma potrawy: Deser
1 opakowanie okrągłych biszkoptów
4 serki homogenizowane waniliowe
200ml śmietany kremówki ( 30-36%)
4 łyżki cukru pudru
3 łyżki Żelatyny spożywczej
1 Galaretka o smaku truskawkowym
1 jabłko
kawałek arbuza
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.