cojemy.pl > Ciasta > Ciasta z nabiałem oraz jajami > Przepisy na potrawy > Strona numer 7

Ciasta z nabiałem oraz jajami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przetwory bez octu
Ciasta z alkoholem Ciasta z grzybami Ciasta z innymi składnikami Ciasta z makaronami, mąkami, kaszą, zbożami Ciasta z mięsem Ciasta z nabiałem oraz jajami Ciasta z napojami Ciasta z owocami Ciasta z pieczywem Ciasta z przyprawami Ciasta z rybami i owocami morza Ciasta z sosami Ciasta z słodyczami Ciasta z warzywami
Ciasta z serem fetą Ciasta z jajkami Ciasta z biszkoptem z jajek Ciasta z jogurtem Ciasta z majonezem Ciasta z margaryną Ciasta z masłem Ciasta z mlekiem Ciasta z olejem Ciasta z oliwą Ciasta z parmezanem Ciasta z serem białym (twarogiem) Ciasta z serem owczym Ciasta z serem topionym Ciasta z serem żółtym Ciasta z serkiem homogenizowanym Ciasta ze smalcem Ciasta ze śmietaną

Kolorem zielonym zaznaczono nabiał, tłuszcze oraz jaja

Pierniczki "całuski"

Forma potrawy: Ciasto
1/2 kg. mąki
20dag cukru
15dag miodu
2 jaja
pół łyżeczki amoniaku (węglan amonu)
10dag masła lub smalcu
łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
łyżka sproszkowanego cynamonu
pół łyżeczki sproszkowanych goździków
łyżeczka utartej gałki muszkatołowej
tłuszcz lub wosk do smarowania blach
» zobacz przepis

Sernik z makowcem

Forma potrawy: Ciasto
Masa makowa:
1 szklanka maku
125 dkg masła
1/2 szklanki miodu
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Masa serowa:
1kg sera
2 i 1/2 szklanki cukru
8 jajek
250 dkg masła
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
 
Lukier:
1 szklanka cukru pudru
tabliczka czekolady
sok z 1 cytryny
masło i bułka tarta do blachy
» zobacz przepis

Tutki orzechowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
250g masła
4 żółtka
3 łyżki kwaśnej śmietany
Nadzienie:
250g grubo mielonych orzechów włoskich
250g cukru pudru
4 białka
» zobacz przepis

Mazurek drożdżowy z bakaliami i polewą czekoladową

Forma potrawy: Ciasto
50dag (2 i 1/2 szklanki) mąki
15dag (8 łyżek) cukru
20dag margaryny
5dag drożdży
3/4 szklanki mleka
3 jaja
bakalie (rodzynki, migdały, orzechy, suszone owoce, skórka pomarańczowa)
tłuszcz i tarta bułka do formy
polewa kakaowa
» zobacz przepis

Gruszki z orzechami w cieście

Forma potrawy: Deser, Ciasto
1kg gruszek
25dag mąki
margaryna do pieczenia
4 żółtka
1 białko
0,5 szklanki cukru pudru
kieliszek koniaku lub wódki
5dag orzechów włoskich
2,5dag rodzynek
sól
Niekoniecznie:
bita śmietana
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Szarlotka Marysi

Forma potrawy: Ciasto
0,5kg mąki krupczatki
5 żółtek
15 dkg masła
15 dkg margaryny
1 aromat waniliowy/spirytusowy
15 dkg cukru pudru
1 opk. cukru waniliowego
» zobacz przepis

Rolada orzechowa

Forma potrawy: Ciasto
4 jaja
7dag mielonych orzechów włoskich
7dag cukru
25dag bitej śmietany
» zobacz przepis

Krążki serowe

Forma potrawy: Ciasto
30dag chudego twarogu
50dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10dag margaryny
2 jajka
1kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
» zobacz przepis

Tarta cytrynowa

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
» zobacz przepis

Babka marmurkowa

Forma potrawy: Ciasto
20dag (1 szklanka) mąki pszennej
20dag (niepełna szklanka) mąki ziemniaczanej
20dag margaryny
30dag (1 1/2 szklanki) cukru
4 jaja
3/4 szklanki mleka lub śmietany
cukier waniliowy lub esencja zapachowa
1 łyżka kakao
tłuszcz i tarta bułka do formy
» zobacz przepis

Babeczki z kremem czekoladowym

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
250ml mleka
3 żółtka
75g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70g czekolady tartej lub w proszku
Inne:
125ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.