Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
20 dag mąki,
8 dag cukru,
8 dag masła lub margaryny,
1 jajko,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75 dag twarogu,
20 dag cukru,
szczypta soli,
zapach cytrynowy do ciast,
1 budyń waniliowy,
2 szklanki mleka,
2 dag cukru,
2 jajka,
50 dag truskawek lub poziomek
Mąkę należy przesiać na stolnicę, dodać masło lub margarynę i dokładnie posiekać szerokim nożem. DO tego dodać jajko, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Wymieszać dokładnie i szybko zagnieść ciasto rozcierając dłońmi, tak aby nie było grudek.
Następnie odstawić ciasto na 15-20 min w chłodne miejsce.
Tortownicę wysmarować tłuszczem. Rozwałkować ciasto na okrągły placek, wyłożyć nim dno i boki tortownicy. Upiec i ostudzić.
Przygotować masę serową. Odlać 1/2 szklanki mleka, rozpuścić w nim budyń, dodać 2 dag cukru. Pozostałe mleko zagotować, zestawić z ognia i na gorące wlać zawiesinę energicznie przy tym mieszając. Zagotować i ostudzić.
Truskawki umyć, osączyć i usunąć z nich szypułki. Żółtka utrzeć z cukrem na białą, pulchną masę. Ser przepuścić 2 razy przez maszynkę, dodać żółtka, szczyptę soli, oraz zapach cytrynowy. Dodać przestudzony budyń. Połączyć delikatnie ze sztywną pianą, uważając, aby nie uszkodzić jej struktury.
Ostudzony w tortownicy placek posypać bułką tartą, ułożyć na nim truskawki (większe przekrajać na pół).
Masę serową wyłożyć na owoce i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 40 min.
Po upieczeniu wyjąć, ostudzić i pokrajać na porcje.
Forma potrawy: Sałatki
2 średnie ogórki szklarniowe
szklanka gęstej śmietany
12 dużych truskawek
sól
cukier
Forma potrawy: Desery, Kolacje
2 opakowania serka homogenizowanego waniliowego - 20 dag
100 ml śmietany kremówki
100 g migdałów
2 łyżeczki żelatyny
25 dag mieszanki z owoców leśnych mrożonych
opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych
Forma potrawy: Desery
15 dag podłuznych biszkopcików
pół kostki masła
torebka galaretki cytrynowej (na 1/2 litra wody)
10 dag tłustego serka śmietankowego
pół szklanki brązowego cukru kandyzowanego
2 łyżki soku z limetek
500 ml śmietany kremówki
duże pudełko biszkoptów
3/4 kg niezbyt dużych truskawek
4 białka
25 dkg drobnego cukru
kawałek wanilii
4 łyżeczki żelatyny