Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 25 min.
Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35 dag masła
50 dag mąki
25 dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag herbatników
Krem:
2 dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50 dag twarogu
20 dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Przygotować kruszonkę: masło stopić w rondelku. Mąkę przemieszać z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać płynne masło, wyrobić kruszonkę.
Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć na nią 1/3 kruszonki, wylepić spód. Posypać połową drobno pokruszonych herbatników.
Przygotować krem: masło stopić, przestudzić. Likier wymieszać z kawą rozpuszczalną. Jajka rozdzielić. Twaróg utrzeć z żółtkami, 15 dag cukru, mąką, mąką ziemniaczaną i kawą z likierem. Dodać przestudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, porcjami przekładać do twarogu, ostrożnie przemieszać.
Przygotowaną masę przełożyć na ciasto. Wsunąć do cześniej nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 175 st. C.
Po 20 minutach pieczenia równomiernie posypac pozostałą kruszonką.
Ciasto kawowe wyjąć z pieca, odstawić do zupełnego wystygnięcia. Pokroić na 24 kawałki, ewentualnie udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakaem.
Forma potrawy: Ciasta
200 g cukru pudru
2 łyżki kawy rozpuszczalnej
4 białka
1 łyżka cukru waniliowego
100 ml wody
tluszcz do posmarowania pergaminu
Forma potrawy: Desery
1 szklanka mleka
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 żółtka
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
Forma potrawy: Ciasta
4 duże lub 5 małych jaj
niepełna szklanka cukru
pełna szklanka mąki
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
50 dag mąki
5 dag drożdży
5 dag cukru
sól
1,5 - 2 szklanki mleka
8 dag masła
2 jajka
Masa:
1 kg śliwek
5 dag cukru
łyżeczka cynamonu