Składniki na 24 ciastka
Kruszonka:
35dag masła
50dag mąki
25dag cukru
2 torebki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10dag herbatników
Krem:
2dag masła
3 łyżki likieru migdałowego
6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
7 jajek
50dag twarogu
20dag cukru
1 pełna łyżka mąki
1 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
tłuszcz do posmarowania formy
Przygotować kruszonkę: masło stopić w rondelku. Mąkę przemieszać z cukrem, cukrem waniliowym, szczyptą soli i proszkiem do pieczenia. Powoli dodawać płynne masło, wyrobić kruszonkę.
Blachę posmarować tłuszczem, przełożyć na nią 1/3 kruszonki, wylepić spód. Posypać połową drobno pokruszonych herbatników.
Przygotować krem: masło stopić, przestudzić. Likier wymieszać z kawą rozpuszczalną. Jajka rozdzielić. Twaróg utrzeć z żółtkami, 15 dag cukru, mąką, mąką ziemniaczaną i kawą z likierem. Dodać przestudzone masło. Białka ubić na sztywną pianę z pozostałym cukrem, porcjami przekładać do twarogu, ostrożnie przemieszać.
Przygotowaną masę przełożyć na ciasto. Wsunąć do cześniej nagrzanego piekarnika, piec 25 minut w temp. 175 st. C.
Po 20 minutach pieczenia równomiernie posypac pozostałą kruszonką.
Ciasto kawowe wyjąć z pieca, odstawić do zupełnego wystygnięcia. Pokroić na 24 kawałki, ewentualnie udekorować bitą śmietaną i oprószyć kakaem.