cojemy.pl > Ciasta > Serowe ptysie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania zawierające por, cebulę i boczek

Serowe ptysie

Formy potrawy: ciasto, deser, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
20dag mąki
4 jajka
60dag masła
sól
Nadzienie:
60dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej

Przyrządzanie

Jedną czwartą wody zagotować z masłem i solą. Mąkę wsypać do garnka z wrzątkiem. Mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od dna garnka.
Przełożyć do miski, poczekać aż nieco ostygnie - wtedy wbijać po jednym jajku. Wymieszać.
Z masy formować ptysie i układać na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni. Jeszcze ciepłe przekroić.
Ser utrzeć z solą, pieprzem i solą selerową, podzielić na dwie porcje. Jedną doprawić sherry, drugą - pastą paprykową.
Masą wypełnić dolne połówki ptysiów, następnie przykryć górnymi połówkami.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Jajka, Masło, Mąka pszenna (zwykła), Papryka, Pieprz, Ser biały, twaróg, Sól kuchenna, Wino

Podobne przepisy

Zupa-krem z cukinii

Forma potrawy: Zupa
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej

Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
» zobacz przepis

Chłodnik z truskawek i wiśni

Forma potrawy: Zupa
35dag truskawek
10dag soczystych wiśni
3 szklanki kefiru
1/2 szklanki śmietany
8dag cukru
cukier waniliowy
2 żółtka
Do podania:
grzanki
lub groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Chłodnik wieloowocowy

Forma potrawy: Zupa
20dag malin
10dag truskawek
15dag poziomek
10dag cukru
2 i 1/2 szklanki zsiadłego mleka
1/2 szklanki śmietany
2 żółtka
laska wanilii
1/2 szklanki rodzynków
groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Zupa z zielonego groszku

Forma potrawy: Zupa
50dag zielonego groszku
cebula
100ml śmietany kremówki
litr bulionu z warzyw
natka
łyżka oleju
sól, pieprz
groszek ptysiowy
» zobacz przepis

Czysta zupa truskawkowa

Forma potrawy: Zupa
60dag truskawek
10dag cukru
cynamon
 
Do podania z:
groszek ptysiowy
lub kluseczki
lub grzanki z bułki
» zobacz przepis

Ciasto ptysiowe z serem

Forma potrawy: Inna potrawa, Ciasto
150g mąki pszennej
1 łyżka mąki kartoflanej
250ml wody
75g masła
5 jaj
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
200g sera comte, gruyere lub ementalera
1/2 łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

Do podania:
zielona sałata
wino czerwone
» zobacz przepis

Eklery

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto ptysiowe:
200g mąki
100g masła
5 jaj
250ml wody
sól
Krem:
120ml śmietanki 30%
2 żółtka
120g masła
50g cukru pudru
1/2 laski wanilii
50ml lukru lub polewy czekoladowej, kakaowej lub morelowej
» zobacz przepis

Fondue serowe - niemieckie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
0,5 - cebuli
250ml - jasnego lekkiego piwa
0,5kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę
» zobacz przepis

Ciastka ze śliwkami

Forma potrawy: Ciasto
Krem budyniowy:
300ml mleka
1 budyń waniliowy
3 łyżki cukru
aromat rumowy
25dag białego sera

Ciasto serowe:
15dag białego sera
po 6 łyżek mleka, oleju i cukru, szczypta soli
otarta skórka z 1 cytryny
30dag mąki
1 proszek do pieczenia
1 żółtko
łyżeczka śmietany
3 łyżki płatków z migdałów
2-3 duże czerwone śliwki
pół torebki galaretki wiśniowej lub malinowej
pół szklanki soku z wiśni
» zobacz przepis

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupa
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
» zobacz przepis

Talerz serów na przyjęcie

Forma potrawy: Przekąska lub przystawka
300g sera twardego lub półtwardego
300g sera z przerostem pleśni
300g sera z porostem pleśni (krowiego lub koziego) lub fety
100g sera miękkiego
2 kiście winogron
4 gruszki
kilkanaście orzechów włoskich
kilkanaście czarnych oliwek
bułeczki
krakersy
bagietka
pumpernikiel
» zobacz przepis

Zupa kalafiorowa

Forma potrawy: Zupa
50dag kalafiora
25dag włoszczyzny
1 3/4 l wody
1/4 l mleka
2dag tłuszczu
3dag mąki
sól
1-2 żółtka
1 łyżka siekanego koperku
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.