Ciasto:
20 dag mąki
4 jajka
60 dag masła
sól
Nadzienie:
60 dag białego sera
1/2 łyżeczki soli
szczypta białego pieprzu
szczypta soli selerowej
kieliszek sherry
łyżeczka pasty paprykowej
Jedną czwartą wody zagotować z masłem i solą. Mąkę wsypać do garnka z wrzątkiem. Mieszać, aż ciasto zacznie odstawać od dna garnka.
Przełożyć do miski, poczekać aż nieco ostygnie - wtedy wbijać po jednym jajku. Wymieszać.
Z masy formować ptysie i układać na blasze. Piec ok. 20 minut w temperaturze 230 stopni. Jeszcze ciepłe przekroić.
Ser utrzeć z solą, pieprzem i solą selerową, podzielić na dwie porcje. Jedną doprawić sherry, drugą - pastą paprykową.
Masą wypełnić dolne połówki ptysiów, następnie przykryć górnymi połówkami.
Forma potrawy: Ciasta
20 dag (1 szklanka) mąki
10 dag masła roślinnego
20 dag sera topionego lub żółtego
białko do posmarowania
szczypta soli
mielona papryka lub kminek do posypania
tłuszcz do blachy
Forma potrawy: Ciasta
25 dag (1 1/4 szklanki) mąki
25 dag margaryny
25 dag twarogu
75 dag jabłek
cukier puder i cukier waniliowy do posypania
Forma potrawy: Ciasta
30 dag chudego twarogu
50 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag cukru
1 torebka cukru waniliowego
10 dag margaryny
2 jajka
1 kg tłuszczu do głębokiego smażenia (np. planty)
1/2 szklanki cukru pudru do posypania
Składniki starczają na 30 - 40 krążków
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
0,5 - cebuli
250 ml - jasnego lekkiego piwa
0,5 kg - startego wędzonego sera
25 dkg - startego ementalera
3 - łyżki mleka
3 - łyżeczki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
1 - łyżeczka niemieckiej musztardy
żytni chleb pokrojony w kostkę