MENU
ZWIŃ MENU

Zupa fasolowa a la jokai

Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 3 godz. 10 min.

Składniki

200 g fasoli suchej lub 300 g świeżej
300 g wędzonych żeberek wieprzowych
300 g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160 ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80 g mąki
1 jajko
sól

Przyrządzanie

Namoczoną poprzedniego dnia suchą fasolę ugotować w tej samej wodzie razem z żeberkami, solą i liściem laurowym. (Fasola świeża nie wymaga moczenia). Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości, pokroic w kostkę i odłożyć.

Jarzyny obrać, umyć i cienko pokroić. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Podsmażyć na smalcu marchewkę, paprykę i rzepę. Włożyć do zupy razem z pomidorem i roztartym czosnkiem. Gotować tak długo, aż fasola będzie miękka.

Wędzoną kiełbasę pokroić i podsmażyć. Zrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu po smażeniu kiełbasy. Dodać do niej drobno posiekaną cebulę i paprykę w proszku. Smażyć jeszcze przez chwilę. Rozprowadzić małą ilościa zimnej wody, wlać do zupy, dodać śmietanę i zagotować.

Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwałkować je bardzo cienko. Następnie palcami odrywać kawałeczki ciasta wielkości małej fasoli i wrzucać do wrzącej zupy.

Dodać pokrojoną kiełbasę, mięso i od razu podawać. Do zupy można dodać trochę winnego octu i niewielką ilość cukru.

Potrawa należy do kuchni węgierskiej.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Zupa fasolowa

Forma potrawy: Zupy

150 g suchej fasoli
100 g wędzonego boczku
1 cebula
1 marchewka
1 pomidor
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku
1 l wywaru z jarzyn
sól, pieprz

Grzanki:
4 kromki białej bułki
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupy

1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku

Zupa sidorska

Forma potrawy: Zupy

1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupy


60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra