200g fasoli suchej lub 300g świeżej
300g wędzonych żeberek wieprzowych
300g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól
Kluseczki (csipetke):
80g mąki
1 jajko
sól
Namoczoną poprzedniego dnia suchą fasolę ugotować w tej samej wodzie razem z żeberkami, solą i liściem laurowym. (Fasola świeża nie wymaga moczenia). Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości, pokroic w kostkę i odłożyć.
Jarzyny obrać, umyć i cienko pokroić. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Podsmażyć na smalcu marchewkę, paprykę i rzepę. Włożyć do zupy razem z pomidorem i roztartym czosnkiem. Gotować tak długo, aż fasola będzie miękka.
Wędzoną kiełbasę pokroić i podsmażyć. Zrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu po smażeniu kiełbasy. Dodać do niej drobno posiekaną cebulę i paprykę w proszku. Smażyć jeszcze przez chwilę. Rozprowadzić małą ilościa zimnej wody, wlać do zupy, dodać śmietanę i zagotować.
Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwałkować je bardzo cienko. Następnie palcami odrywać kawałeczki ciasta wielkości małej fasoli i wrzucać do wrzącej zupy.
Dodać pokrojoną kiełbasę, mięso i od razu podawać. Do zupy można dodać trochę winnego octu i niewielką ilość cukru.
Potrawa należy do kuchni węgierskiej.