cojemy.pl > Zupy > Zupa fasolowa a la jokai

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Zupa fasolowa a la jokai

Formy potrawy: zupa, czas przygotowania: 3 godz. 10 min.

Składniki potrawy

200g fasoli suchej lub 300g świeżej
300g wędzonych żeberek wieprzowych
300g wędzonej kiełbasy
2 średnie marchewki
1 nieduży kawałek białej rzepy
1 cebula
2 zielone papryki
1 pomidor
160ml kwaśnej śmietany
3 łyżki smalcu
1 łyżka mąki
1 łyżeczka papryki
czosnek, liść laurowy
1 pęczek zielonej pietruszki
sól

Kluseczki (csipetke):
80g mąki
1 jajko
sól

Przyrządzanie

Namoczoną poprzedniego dnia suchą fasolę ugotować w tej samej wodzie razem z żeberkami, solą i liściem laurowym. (Fasola świeża nie wymaga moczenia). Gdy mięso będzie miękkie, wyjąć je, oddzielić od kości, pokroic w kostkę i odłożyć.

Jarzyny obrać, umyć i cienko pokroić. Z papryki wyjąć gniazda nasienne i drobno posiekać. Podsmażyć na smalcu marchewkę, paprykę i rzepę. Włożyć do zupy razem z pomidorem i roztartym czosnkiem. Gotować tak długo, aż fasola będzie miękka.

Wędzoną kiełbasę pokroić i podsmażyć. Zrobić zasmażkę z mąki i tłuszczu po smażeniu kiełbasy. Dodać do niej drobno posiekaną cebulę i paprykę w proszku. Smażyć jeszcze przez chwilę. Rozprowadzić małą ilościa zimnej wody, wlać do zupy, dodać śmietanę i zagotować.

Z mąki i jajka przygotować twarde ciasto. Nie dodawac wody. Rozwałkować je bardzo cienko. Następnie palcami odrywać kawałeczki ciasta wielkości małej fasoli i wrzucać do wrzącej zupy.

Dodać pokrojoną kiełbasę, mięso i od razu podawać. Do zupy można dodać trochę winnego octu i niewielką ilość cukru.

Potrawa należy do kuchni węgierskiej.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Fasola, Jajka, Kiełbasa lub wędlina (każdy rodzaj), Liść laurowy, Marchew, Mąka pszenna (zwykła), Papryka, Pietruszka, Pomidor, Rzepa, Smalec, Sól kuchenna, Wieprzowina, Śmietana

Podobne przepisy

Zupa mleczna z kaszą

Forma potrawy: Zupa
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
» zobacz przepis

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupa
60dag wołowiny bez kości
60dag ziemniaków
20dag słoniny
2dag mąki
10dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
» zobacz przepis

Pikantna zupa z dorsza

Forma potrawy: Danie rybne, Zupa
1,2kg filetów z dorsza
4 średnie cebule
3 strąki papryki
25dag pieczarek
6 suszonych grzybów
3 łyżki oleju sojowego
2 liście laurowe
3 ząbki czosnku
4 ziarna ziela angielskiego
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej

przyprawy do smaku:
sól
pieprz ziołowy i naturalny
curry
przyprawa do zup
» zobacz przepis

Meksykańska zupa cytrynowa

Forma potrawy: Zupa
700g piersi z kurczaka
4 kurze wątróbki
2,5 l wody
3 ząbki czosnku
1/2 cebuli
3 gałązki kolendry
3 zielone cytrynki (limonki)
700g pomidorów
100g czerwonej cebuli
1 zielona papryka
1 goździk
1 laska cynamonu (2,5 cm)
1/2 łyżeczki zmielonego kminku
1 łyżeczka oregano
1 łyżka oleju, sól

Do przybrania:
3 zielone cytrynki
1 avocado
smażone paski tortilli
» zobacz przepis

Zupa z soczewicy

Forma potrawy: Zupa
900g rosołu warzywnego
75g soczewicy
2 łyżki oleju
2 marchewki
1 cebula
1 kabaczek
ząbek czosnku
1 główka kapusty pekińskiej
3 pomidory
25g tartej bułki
zielenina
» zobacz przepis

Zupa-krem z pomidorów z bananami

Forma potrawy: Zupa
700g dojrzałych pomidorów
100ml śmietany kremówki
1 mała cebulka
1 łyżeczka masła
2 banany
1 łyżeczka cukru
600ml wywaru z jarzyn
sól
» zobacz przepis

Zupa z dyni i porów

Forma potrawy: Zupa
2 szklanki pokrojonych na plastry porów (tylko części białe i jasno-zielone)
1 ząbek czosnku
2 łyżki dobrej oliwy
4 szklanki kawałków dyni, najlepiej małej, nie pomarańczowej
3 szklanki rosołu
2-3 liście lubczyku lub kostka maggi
liść bobkowy
1 łyżka sosu sojowego
sól, pieprz do smaku
» zobacz przepis

Chińska zupa jarzynowa

Forma potrawy: Zupa
500ml rosołu z kury
makaron nitki
100g pieczarek
1 por
1 cebula
1 słodka czerwona papryka
5 łyżek stołowych oleju
sos sojowy
imbir
sól
natka pietruszki
» zobacz przepis

Zupa z suszonych śliwek

Forma potrawy: Zupa
250g suszonych śliwek
800ml przegotowanej, zimnej wody
250ml soku śliwkowego
100ml porto lub innego wina
6 goździków
kawałek cynamonu
2 łyżki soku cytrynowego
150ml śmietanki kremówki
cukier
orzechy włoskie, ziemne lub laskowe
» zobacz przepis

Zupa jabłkowa

Forma potrawy: Zupa
2 duże jabłka
50g suszonych owoców dzikiej róży
2 łyżki stołowe cukru
szczypta cynamonu
2 kromki pieczywa tostowego
0,5 l wody
» zobacz przepis

Zupa tokajowa

Forma potrawy: Zupa
500ml tokaju (wino)
500ml wody
100g cukru
100ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii
» zobacz przepis

Zupa chrzanowa

Forma potrawy: Zupa
70dag białej kiełbasy lub 2,5 l wywaru po ugotowaniu szynki
1 korzeń chrzanu (15 dag)
1 cebula
2 łyżki mąki
sok z 1 cytryny
1 szklanka kwaśnej śmietany
5 jajek na twardo
1 listek laurowy
5 ziarenek pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
sól
pieprz mielony
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.