Sałatki lub surówki z solą kuchenną
Kolorem zielonym zaznaczono sól kuchenna
8 połówek gruszek
małą puszka tuńczyka w oliwie
3/4 szklanki ryżu ugotowanego na sypko
łyżeczka posiekanej zieleniny
łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz
20dag buraków
10dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
250–300g cukinii
3–4 łyżki śmietany
sól
2 łyżeczki cukru
sok z cytryny
Dodatkowo:
gruszki
jabłka
śliwki renklody
2-3 cebule
2 kwaszone ogórki
łyżeczka musztardy
2-3 łyżki oleju
sól
koperek
750g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
40dag papryki
100ml śmietany
25dag bananów
4dag rodzynków
sól, pieprz
sok z cytryny
500g kabaczków lub cukinii
150g jabłek
100g kwaszonego ogórka
150g sosu majonezowego
sól, cukier
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
koperek
1kg kabaczków
1/2 szklanki majonezu
1/2 szklanki śmietany
2 pomidory
pęczek koperku
cukier, sól
3-4 szt. kalarepy
2 jabłka
1 kwaszony ogórek
4 łyżki oleju
1/2 butelki jogurtu lub kefiru
sól
cukier
zielenina
750g dyni
3 cebule
2 jabłka
4 łyżki korniszonów
4 jaja ugotowane na twardo
3/4 szklanki majonezu
3 łyżki śmietany
sok z cytryny
5 łyżek siekanej natki pietruszki
cukier, pieprz, sól