Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska
20 dag buraków
10 dag jabłek
1 łyżka startego chrzanu
1/4 szklanki jogurtu
sok z cytryny
ocet
sól
Buraki umyć starannie szczotką, obrać, opłukać, utrzeć na tarce, wymieszać z chrzanem i jogurtem.
Jabłko umyć, obrać, utrzeć na tarce, skrapiając sokiem z cytryny lub octem.
Wymieszać z burakami, przyprawić do smaku.
Nadaje się jako przystawka do mięsa wołowego.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
25 dag ugotowanego makaronu
szklanka startego żółtego sera
sól, pieprz
1 i 3/4 szklanki mleka
Do podania:
sałata
lub surówka
Forma potrawy: Sałatki
Buraczki zasmażane po poznańsku
Forma potrawy: Inne potrawy
0,5 kg - buraczków ćwikłowych,
1 - łyżka masła lub smalcu,
2 - średnie cebule pokrojone drobno,
1 łyżka mąki,
1 - kieliszek octu winnego,
sól, cukier
Surówka z dyni i jabłek na słodko
Forma potrawy: Sałatki
150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania