Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Marchew wymyć dokładnie, jabłka umyć i obrać, usunąć pestki.
Marchew i jabłka utrzeć grubo na tarce lub cieniutko posiekać.
Na salaterce utartą marchew i jabłko posolić, doprawić cukrem, skropić cytryną, wymieszać.
Forma potrawy: Sałatki
4 marchewki
1 seler
3 łyżki oleju sojowego lub oliwy
sok z cytryny
pęczek pietruszki
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
5 jabłek
60 g tartego chrzanu
pomarańcza
4-5 łyżek soku cytrynowego
sól
cukier
Napój z mleka, marchwi i truskawek
Forma potrawy: Napoje
1 kg marchwi
20 dag truskawek
2 szklanki mleka
cukier
lody
Surówka z dyni i jabłek na słodko
Forma potrawy: Sałatki
150–200 g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru
sok z cytryny
cynamon lub wanilia
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania