Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
750 g małych kurżetek (okrągłych cukinii)
250 ml octu
1 łyżka octu winnego
4 łyżki oliwy z oliwek
skórka otarta z 1 limony
24 listki mięty
1/2 łyżeczki oregano
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli morskiej
sól, pieprz
Kurżetki umyć i odciąć końce, pokroić na plasterki o grubości ok. 2 cm. W dużym rondlu zagotować ocet. Dodać do niego sól i wymieszać. Włożyć cukinie i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 3 min, często mieszając.
Czosnek obrać przecisnąć przez praskę i włożyć do dużej salaterki. Dodać skórkę z limony, miętę i oregano. Wlać ocet winny i oliwę. Doprawić solą i pieprzem i mieszać aż składniki się połączą.
Dodać kurżetki i dokładnie wymieszać.
Sałatkę można podawać zaraz po przyrządzeniu lub odstawić na kilka godzin do marynowania.
Forma potrawy: Sałatki
100 g dyni
100 g melona
2 duże jabłka, najlepiej odmian zielonych lub żółtych
1 średnia cytryna
1 łyżka stołowa płynnego miodu
listki mięty do dekoracji
Forma potrawy: Desery
100 g dyni
2 duże jabłka
0,5 szklanki mleka
1 łyżka stołowa kaszy manny
2 łyżki stołowe cukru
1 jajko
20 dag masła lub margaryny
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka