Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 2 godz. 30 min.
Ciasto:
150 g mąki
100 g masła
50 g cukru pudru
1 żółtko
Krem:
250 ml mleka
3 żółtka
75 g cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka mąki kartoflanej
70 g czekolady tartej lub w proszku
Inne:
125 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru
Mąkę posiekać z masłem, dodać cukier, żółtko, szybko zagnieść ciasto. Przykryć, włożyć na 30 minut do lodówki.
Ochłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, przenieść na wałku, nałożyć na ustawione obok siebie, posmarowane masłem foremki. Docisnąć ciasto dłonią do dna i brzegów foremek. Przycisnąć wałkiem, odciąć nadmiar ciasta.
Skrawki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować, wyłożyć nim następne foremki. Ciasto na dnie foremek nakłuć widelcem, wyłożyć folią aluminiową i napełnić suchym grochem. Piec 8-12 minut w temperaturze 200°C.
Z upieczonych babeczek usunąć folię z grochem, po ostudzeniu ostrożnie wyjąć z foremek.
Przygotować krem:
zagotować mleko z cukrem waniliowym i czekoladą. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysta masę, dodać mąkę, wymieszać. Wlewać powoli do żółtek gorące mleko, nie przerywając mieszania. Garnek z kremem postawić na parze (na małym ogniu), ubijać, aż krem zgęstnieje (uważać, by się nie przypalił). Krem ostudzić, napełnić nim babeczki.
Ubić na sztywno śmietankę z cukrem, włożyć do szprycy, wycisnąć na babeczki.
Forma potrawy: Ciasta
Ilość na 12 ciasteczek
Ciasto bezowe:
400 g cukru pudru
8 białka
1 łyżka mąki
30 g posiekanych migdałów
1 łyżeczka cukru waniliowego
Krem kawowy:
250 g masła
3 żółtka
150 g cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
1 łyżka rumu
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
20 dag mąki
5 dag mielonych orzechów laskowych
10 dag cukru pudru
15 dag masła
żółtko z jajka
Krem:
1/2 szklanki soku jabłkowego
opakowanie budyniu waniliowego
szklanka śmietany
3/4 szkanki białego wina
5 dag cukru
40 dag jasnych i ciemnych winogron
Naleśniki biszkoptowe z kremem orzechowym w sosie czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta, Kolacje
Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka
2 łyżki cukru
3/4 szklanki mleka
1/3 szklanki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
do smażenia: 2 łyżki oleju
Krem:
6 fag łuskanych orzechów włoskich
3 łyżki cukru
2 szklanka mleka
1 kawałek kory cynamonowej (1 cm)
1 goździk
Sos czekoladowy:
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady (7,5 dag)
2 łyżeczki cukru waniliowego
1/2 szklanki cukru
1 puszka niesłodzionego mleka skondensowanego (400 ml)
szczypta soli
Sernik z budyniem czekoladowym
Forma potrawy: Ciasta
Ciasto:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 kostki miękkiej margaryny
0,5 szklanki cukru
2 jaja
żółtko
Masa budyniowa:
litr mleka
3 budynie czekoladowe
Masa serowa:
pół kostki miękkiej margaryny
pół szklanki cukru
4 serki waniliowe
3 jaja
białko
budyń śmietankowy
polewa czekoladowa
wiórki kokosowe