cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Kurki w śmietanie

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z krewetkami i cytryną

Kurki w śmietanie

Formy potrawy: przekąska lub przystawka, śniadanie, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana

Do podania:
chlebek lub bułki

Przyrządzanie

Kurki obgotowujemy, drobno kroimy cebulę i smażymy na maśle na patelni do zeszklenia, dodajemy kurki i razem dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut. Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, dolewamy śmietanę, i jeszcze przez chwilę razem dusimy aż śmietana zniknie.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bułka (każdy rodzaj), Cebula, Chleb (każdy rodzaj), Kurki, Masło, Pieprz, Sól kuchenna, Śmietana

Podobne przepisy

Kurki duszone

Forma potrawy: Danie główne
1kg kurek
1 cebula
100g masła
125ml rosołu lub wody
125ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé
» zobacz przepis

Austriackie ciasto dyniowe

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki miodu
50g masła

Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry
3 pomidory

Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa
pieprz do smaku
100g startego ementalera
» zobacz przepis

Torcik kawowo-śmietankowy

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na 14 porcji:
4 jajka
15dag cukru
8dag mąki pszennej
5dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
80dag śmietany kremówki
2 cukry waniliowe
2 zagęstniki do śmietany
6 łyżek ajerkoniaku
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
10 listków gorzkiej czekolady (do dekoracji gotowego tortu)
» zobacz przepis

Tort szampański z morelami

Forma potrawy: Deser, Ciasto
Na biszkopt:
3 jajka
12dag cukru
szczypta soli
po 5dag mąki pszennej oraz ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Na nadzienie i do dekoracji:
4 łyżeczki żelatyny
2 puszki (po 425 ml) moreli
100ml wina musującego (słodkiego lub półwytrawnego)
80dag śmietany kremówki
3 cukry waniliowe
4 łyżki krokantu z orzechów
2dag bezów
» zobacz przepis

Parfait dyniowe

Forma potrawy: Deser
300g dyni (np. Hokkaido)
250g śmietany kremowej
100g miodu
1–2 laski wanilii
50g ciasteczek migdałowych (amaretti)
» zobacz przepis

Tarta winogronowa z kremem

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
5dag mielonych orzechów włoskich
20dag mąki
szczypta proszku do pieczenia
15dag masła
5dag cukru

Krem:
4 łyżeczki żelatyny
2 jajka
10dag cukru
sok i otarta skórka z cytryny
1,5 szklanki śmietany
po 25 jasnych i ciemnych wypestkowanych winogron
siekane orzechy i listki melisy do dekoracji
» zobacz przepis

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Danie główne
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
» zobacz przepis

Mus czekoladowy

Forma potrawy: Deser
1 1/2 tabliczki białej czekolady (15 dag)
1 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (15 dag)
4 jajka
1/2 szklanki śmietany kremówki
3/4 łyżki żelatyny

Do przybrania:
listki mięty lub melisy
» zobacz przepis

Quiche z kurkami

Forma potrawy: Danie główne, Kolacja, Ciasto
Ciasto:
20dag masła
jajko
30dag mąki
odrobina soli
foremka do quiche
 
Nadzienie:
0,5kg kurek
olej
3 cebule
1-2 ząbki czosnku
rozmaryn, pieprz
15dag sera gouda lub podobnego
boczek (niekoniecznie)
 
Sos:
100ml śmietany
100ml mleka
4 jajka
pieprz, sól
gałka muszkatołowa
» zobacz przepis

Karp zapiekany w śmietanie

Forma potrawy: Kolacja, Danie główne
4 filety z karpia (po około 80 dag)
2 garści grzybów - pieczarek, kurek mrożonych lub rydzów
2 średnie cebule
czubata łyżka masła
dwie łyżki oliwy
szklanka tłustej, kwaśnej śmietany
sól
pieprz
garść drobno posiekanej natki pietruszki
» zobacz przepis

Śledź w śmietanie po kaszubsku

Forma potrawy: Danie rybne, Przekąska lub przystawka
1 posiekane jajko ugotowane na twardo
1 kubek śmietany 30%
odrobina soku z cytryny
0,5 startego jabłka
pieprz
sól
4 płaty śledzia w oleju
1 mała, pokrojona w kosteczkę cebula
» zobacz przepis

Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym

Forma potrawy: Danie główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.