MENU
ZWIŃ MENU

Kurki w śmietanie

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania, potrawa wegetariańska

Składniki

Żółte, zdrowe kurki (około 2 szklanki)
masło
sól
pieprz
cebula
śmietana

Do podania:
chlebek lub bułki

Przyrządzanie

Kurki obgotowujemy, drobno kroimy cebulę i smażymy na maśle na patelni do zeszklenia, dodajemy kurki i razem dusimy pod przykryciem około 10 - 15 minut.

Następnie dodajemy sól i pieprz do smaku, dolewamy śmietanę, i jeszcze przez chwilę razem dusimy aż śmietana zniknie.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Spaghetti z kurkami

Forma potrawy: Dania główne

 
kurki
cebula
masło
rosół
makaron
pieprz, sól
 

Bób z kurkami

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy, Kolacje

 
50 dag bobu
30 dag kurek
2 cebulki dymki
2 łyżki masła
sól, pieprz
 

Kurki duszone

Forma potrawy: Dania główne

1 kg kurek
1 cebula
100 g masła
125 ml rosołu lub wody
125 ml śmietany
2 łyżki kaperku drobno pokrojonego
sól, pieprz

Do podania:
ziemniaki pureé

Omlet z kurkami

Forma potrawy: Dania główne, Śniadania

200 g świeżych kurek
8 jaj
3 łyżki masła
1 łyżka siekanej zielonej pietruszki
1/2 łyżeczki zmielonych ziół prowansalskich
1/2 łyżeczki pieprzu