Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka
Dynię opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokrajać w grubą kostkę. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać dynię, polać wodą lub rosołem z kostki, posypać solą, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.
Następnie przełożyć na półmisek ogniotrwały wysmarowany tłuszczem, posypać cynamonem, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i zapiec w piekarniku.
Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili