MENU
ZWIŃ MENU

Czygyrtma z dyni

Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg dyni pomarańczowej
2 łyżki masła
1–2 cebule
2 jaja
3 łyżki śmietany
1 łyżeczka cynamonu
sól
zielona pietruszka

Przyrządzanie

Dynię opłukać, obrać ze skórki, usunąć pestki, pokrajać w grubą kostkę. Drobno posiekaną cebulę przesmażyć na maśle, przełożyć do rondla, dodać dynię, polać wodą lub rosołem z kostki, posypać solą, przykryć i dusić na małym ogniu do miękkości.

Następnie przełożyć na półmisek ogniotrwały wysmarowany tłuszczem, posypać cynamonem, zalać jajkami rozmąconymi ze śmietaną i zapiec w piekarniku.

Przed podaniem posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Sałatka owocowa z dynią

Forma potrawy: Sałatki

300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód

Dynia w kieszonce

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje

4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta

Bruschetta z dynią

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

250 g miąższu pomarańczowej dyni
2 łyżki oliwy lub oleju
2 posiekane ząbki czosnku
sól, świeżo zmielony pieprz
2 kromki chleba razowego
sproszkowany czosnek
olej z pestek dyni

Chipsy z dyni

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

500 g dyni o suchym miąższu, najlepiej dyni piżmowej
sól morska
olej
opcjonalnie curry lub chili