Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska
1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz
Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości, ugotować pod przykryciem.
Następnie odcedzić, odparować, pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu posypując tartą bułką, doprawić do smaku.
Forma potrawy: Zapiekane
4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy
6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina
60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina
Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne
1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe