MENU
ZWIŃ MENU

Ziemniaki po polsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska

Składniki

1 kg ziemniaków
tłuszcz
tarta bułka
sól, pieprz

Przyrządzanie

Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą do 3/4 wysokości, ugotować pod przykryciem.

Następnie odcedzić, odparować, pokroić w plastry, usmażyć na tłuszczu posypując tartą bułką, doprawić do smaku.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Ziemniaki nadziewane jajami

Forma potrawy: Zapiekane

4 duże ziemniaki (80 dag)
4 łyżki śmietany
8 jaj
sól, pieprz
szczypiorek

Ziemniaki po peruwiańsku

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Inne potrawy

6 ziemniaków
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka
sok z cytryny lub łyżka octu
sól, pieprz
2 jaja na twardo
papryka w proszku
zielenina

Kubańskie ziemniaki

60 dag ziemniaków
15 dag cebuli
7 dag marchwi
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego
20 dag kiełbasy
sól, pieprz
liście kapusty
zielenina

Moskole - placki pieczone na blasze bez tłuszczu

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

1 jajko
0,5 kg mąki
sól do smaku
1 kg ugotowanych ziemniaków
masło czosnkowe