MENU
ZWIŃ MENU

Sałatka z łososiem

Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry

Przyrządzanie

Grejpfruty obrać i podzielić na cząstki. Sok który powstał podczas krojenia wlać do rondla. Dodać do tego wyciśnięty sok z cytryny, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, żeby zredukować ilość płynu i uzyskać syrop.

Cytrusowy syrop wymieszać z oliwą. Plastry łososia pokroić na paski i włożyć do miseczek razem z cząstkami grejpfruta, polać sosem i udekorować kolendrą.

Sałatkę można dodatkowo osłodzić dodając do niej oprócz grejpfruta także pomarańczę. Warto także zastąpić biały cukier trzcinowym, co spowoduje bardziej oryfinalny smak sałatki.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Prosta sałatka z soi

Forma potrawy: Sałatki

1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku

Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków

Forma potrawy: Sałatki

12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu

Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka

Sałatka z kurczaka i kukurydzy

Forma potrawy: Sałatki

1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz

Naleśniki z łososiem

Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne

Ilość na 12 szt.

150 g wędzonego łososia

Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.

Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor