Forma potrawy: Sałatki, dla ilu osób: 2, czas przygotowania: 20 min.
2 grejpfruty: biały i czerwony
1 mała cytryna
1 łyżeczka cukru
4 łyżki oliwy
6 plastrów wędzonego łososia
kilka gałązek kolendry
Grejpfruty obrać i podzielić na cząstki. Sok który powstał podczas krojenia wlać do rondla. Dodać do tego wyciśnięty sok z cytryny, wsypać cukier i gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, żeby zredukować ilość płynu i uzyskać syrop.
Cytrusowy syrop wymieszać z oliwą. Plastry łososia pokroić na paski i włożyć do miseczek razem z cząstkami grejpfruta, polać sosem i udekorować kolendrą.
Sałatkę można dodatkowo osłodzić dodając do niej oprócz grejpfruta także pomarańczę. Warto także zastąpić biały cukier trzcinowym, co spowoduje bardziej oryfinalny smak sałatki.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Ciasta, Dania rybne
Ilość na 12 szt.
150 g wędzonego łososia
Ciasto:
200 g mąki
2 jaja
1 łyżka oliwy
250 ml mleka
250 ml wody mineralnej
sól
sklarowane masło lub olej do smażenia.
Sos:
300 ml mleka
150 ml śmietanki
30 g masła
30 g mąki
2 łyżki drobno pokrojonego koperku
75 g tartego żółtego sera
1 pomidor