Forma potrawy: Zupy, dla ilu osób: 7, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
500 g świeżych krewetek
1 mała cebula
45 g mąki
30 g masła
100 ml wina
100 ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250 g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Krewetki umyć, obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie. Skorupki zachować do bulionu.
Przygotować bulion: rybę umyć, jarzyny obrać i opłukać. Skorupki utłuc w moździerzu. W garnku zagotować wodę, włożyć rybę i jarzyny. Dodać sól i pieprz.
Gotować 20 min. Przecedzić, dodać potłuczone skorupki, skórkę cytrynową, gotować 15 min. Ponownie przecedzić, odparować do 1 litra.
Na maśle udusić drobno pokrojoną cebulę, dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką, wlać bulion i wino. Dodać krewetki, gotować nie dłużej niż 10 minut.
Najładniejsze krewetki wyjąć, odłożyć do przybrania. Resztę razem z bulionem zmiksować.
Do kremu dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Przybrać krewetkami i podawać.
Forma potrawy: Zupy
4 cukinie
3 żółtka
2 cebule
2 łyżki śmietany kremówki
10 dag groszku ptysiowego
sól, sok z cytryny, olej
Niekoniecznie:
grzanki z chleba razowego
ziarna dyni
orzechy laskowe
Forma potrawy: Zupy
kawałek kalafiora
2 ziemniaki
sól
biały pieprz
kminek
listki bazylii
łyżeczka masła
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
Forma potrawy: Sałatki, Dania rybne
250 g krewetek
500 g małży
250 g kalmarów
1 mątwa
1 mała ośmiornica
1 cebula
500 g ryżu
375 ml oleju
sól, pieprz