500g świeżych krewetek
1 mała cebula
45g mąki
30g masła
100ml wina
100ml śmietanki
1 łyżka przecieru pomidorowego
Bulion krewetkowo-rybny:
250g ryby
skorupki z krewetek
1 mała cebula
1 łodyga selera
1,2 litra wody
sól, pieprz
skórka z cytryny
Krewetki umyć, obrać ze skorupek, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie. Skorupki zachować do bulionu.
Przygotować bulion: rybę umyć, jarzyny obrać i opłukać. Skorupki utłuc w moździerzu. W garnku zagotować wodę, włożyć rybę i jarzyny. Dodać sól i pieprz.
Gotować 20 min. Przecedzić, dodać potłuczone skorupki, skórkę cytrynową, gotować 15 min. Ponownie przecedzić, odparować do 1 litra.
Na maśle udusić drobno pokrojoną cebulę, dodać przecier pomidorowy, oprószyć mąką, wlać bulion i wino. Dodać krewetki, gotować nie dłużej niż 10 minut.
Najładniejsze krewetki wyjąć, odłożyć do przybrania. Resztę razem z bulionem zmiksować.
Do kremu dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem.
Przybrać krewetkami i podawać.