Formy potrawy: Dania rybne, Inne potrawy, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 3 godz.
400 g łososia z puszki
200 ml bitej śmietany
50 ml koniaku
100 ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz
Żelatynę moczyć przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody.
Mięso łososia oczyścić ze skóry, wybrać ości. Utrzeć na pureé, dodać koniak, wymieszać, połączyć z bitą śmietaną, doprawić solą i pieprzem, po czym ponownie starannie wymieszać.
Żelatynę rozpuścić w bulionie. Formę do musu silnie oziębić, następnie zalać 1/4 bulionu tak, by przykrył on zarówno dno jak i ścianki. Wstawić na 30 minut do lodówki.
Resztę bulionu wymieszać z musem. Przełożyć do wystudzonej formy i wstawić do lodówki na 2 godz. Przed wyjęciem gotowego musu, formę zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie.
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
Forma potrawy: Dania główne, Dania rybne
4 szklanki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
zielenina
Forma potrawy: Dania rybne, Dania na grilla
Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70 dag)
pół szklanki gęstej śmietany
2 cebule
sok i skórka otarta z cytryny
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
Składniki na około 16 porcji:
15 dag wędzonego łososia w plastrach
15 dag kremowego serka
sól
pieprz
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)