cojemy.pl > Dania rybne > Mus z łososia

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami

Mus z łososia

Formy potrawy: danie rybne, inna potrawa, czas przygotowania: 3 godz.

Składniki potrawy

400g łososia z puszki
200ml bitej śmietany
50ml koniaku
100ml odtłuszczonego bulionu z kury
sok z 1/2 cytryny
4 listki żelatyny
sól, pieprz

Przyrządzanie

Żelatynę moczyć przez 30 minut w niewielkiej ilości letniej wody.

Mięso łososia oczyścić ze skóry, wybrać ości. Utrzeć na pureé, dodać koniak, wymieszać, połączyć z bitą śmietaną, doprawić solą i pieprzem, po czym ponownie starannie wymieszać.

Żelatynę rozpuścić w bulionie. Formę do musu silnie oziębić, następnie zalać 1/4 bulionu tak, by przykrył on zarówno dno jak i ścianki. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Resztę bulionu wymieszać z musem. Przełożyć do wystudzonej formy i wstawić do lodówki na 2 godz. Przed wyjęciem gotowego musu, formę zanurzyć na kilkanaście sekund we wrzącej wodzie.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Bulion, Cytryna, Koniak, Pieprz, Sól kuchenna, Łosoś, Śmietana, Żelatyna

Podobne przepisy

Łosoś z ryżem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 czarki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
5-6 łodyżek szczypiorku lub dymki
łyżka sosu sojowego
szczypta pieprzu
2 łyżki oleju do smażenia
» zobacz przepis

Galaretka z wędzonego łososia i avocado

Forma potrawy: Inna potrawa, Przekąska lub przystawka
200g wędzonego łososia
1 avocado
60g czerwonego kawioru
30ml śmietanki kremowej
20g żelatyny
500ml wywaru rybnego
100ml wina
sok z 1/2 cytryny
1 pęczek koperku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Łosoś w majonezie z serem

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 plastry świeżego łososia (ok. 800 g)
sok z 1/2 cytryny
1 cebula
1 liść laurowy
3-4 ziarna ziela angielskiego
po 1 gałązce tymianku i zielonej pietruszki
sól, pieprz

Sos majonezowy:
35g sera stilton, roquefort lub gorgonzoli
2-3 filety anchois
1 korniszon
2 łyżeczki kaparów
1/2 łyżki drobno pokrojonej zielonej pietruszki
1 łyżeczka soku z cytryny
4 łyżki śmietany
200ml majonezu.

Do przybrania:
2-3 gałązki zielonej pietruszki
2 pomidory
2 ogórki konserwowe
1/2 cytryny
» zobacz przepis

Łosoś w ryżu

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
4 szklanki ugotowanego ryżu
1 filet z łososia
2 jaja
łyżka sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
zielenina
» zobacz przepis

Łosoś z grilla

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie rybne
Na 4 porcje:
4 dzwonki łososia (około 70dag) 
pół szklanki gęstej śmietany 
2 cebule 
sok i skórka otarta z cytryny 
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
sól

Do podania:
frytki
sałatka z pomidorów
» zobacz przepis

Rolada łososiowa

Forma potrawy: Danie rybne, Zapiekane
20dag wędzonego łososia w plastrach
15dag twarogu
kremowy serek topiony
szczypiorek i natka
pieprz

Do podania:
grzanki z bułki
» zobacz przepis

Kanapki glazurowane z musem z łososia

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja
5 dużych prostokątnych kromek chleba razowego
50g masła
2 plasterki cytryny
1 gałązka pietruszki

Galaretka:
200ml białego wytrawnego wina
2 łyżki żelatyny

Masa:
1 puszka łososia w sosie własnym
100ml śmietany kremówki
60g masła
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
» zobacz przepis

Wątróbka z łososia

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
łyżka masła
1 duże jabłko
szczypta chilli
1 łyżka suszonego majeranku
pieprz
sól
500g wątróbki z łososia
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka zmielonego kminku
» zobacz przepis

Tatar z łososia

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
2 łyżki oliwy
500g surowego łososia
1 mała, drobno posiekana cebula
1 łyżka drobno posiekanych korniszonów
ew. sok z 1 cytryny
2 łyżki drobno posiekanych kaparów
1 łyżka zielonych, drobno posiekanych oliwek
pieprz
sól
» zobacz przepis

Łosoś z papryką

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
750g filetów z łososia
2 łyżki stołowe soku z cytryny
po 2 strąki czerwonej i zielonej papryki
2 łyżki stołowe oleju
200ml białego wina
400g pomidorków koktajlowych
1 pęczek koperku
kubeczek śmietany
2 łyżki stołowe chrzanu
2 łyżki stołowe oleju
sól, pieprz
» zobacz przepis

Łosoś duszony

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
6 płatów łososia o grubości ok. 2 cm
4 szklanki wody
1/4 szklanki posiekanej cebuli dymki
1 cytryna pokrojona w plastry
1 cytryna podzielona na cząstki
szczypta soli
szczypta pieprzu
świeży koperek
» zobacz przepis

Łosoś z pieczarkami

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
Filety z łososia na 4 osoby
1/2kg pieczarek
3 łyżki posiekanego koperku (musi być go bardzo dużo)
pieprz
1/2 szklanki białego wina
masło

Do podania:
ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.