Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 6, czas przygotowania: 1 godz. 15 min.
1 kurczak
1 duża cebula, 3 jabłka
łyżka oleju, 2 łyżki masła
3 plastry bekonu
1,5 szklanki białego wina
4 łyżki śmietany
sól, pieprz, mąka
Kurczaka opłukać, podzielić na porcje i obsmażyć w rondlu na łyżce masła i oleju. Wyjąć kurczaka i na tym samym tłuszczu obsmażyć pokrojony w paseczki bekon. Dodać posiekaną cebulę i zeszklić.
Jabłka obrać, pokroić, usunąć gniazda nasienne. Miąższ posiekać z pozostałym masłem, dodać do cebuli i smażyć 2 minuty. Zdjąć z ognia, wlać wino i zagotować.
Do sosu włożyć porcje kurczaka i dusić, aż mięso będzie miękkie (około 40 minut). Wyjąć mięso, sos zaprawić śmietaną wymieszaną z 2 łyżkami mąki, zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Sosem polać mięso.
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
15 dkg masła
szklanka jogurtu
6 cebul
3 łyżeczki curry
pół łyżeczki chili
2 ząbki czosnku
pół szklanki rosołu
sok z cytryny
Do podania:
ryż
Forma potrawy: Dania na grilla
kurczak w porcjach 1 kg
cytryny 2 szt
oliwa z oliwek 4 łyżki
tymianek
sól
pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
pory - tyle ile waży kurczak
1/2 szklanki słodkiej śmietany
4 łyżki oliwy
łyżka masła
1 żółtko
sól
biały pieprz
Forma potrawy: Dania główne
1 kaczka (1,5 kg.)
60 dag. ziemniaków
60 dag. jabłek (złote lub szare renety, antonówki)
1 łyżka smalcu
2 łyżeczki majeranku
sól
pieprz
Do przybrania:
jabłko
borówki do mięsa
kilka liści sałaty
gałązki natki pietruszki