cojemy.pl > Przyprawy > Przepisy na potrawy > Strona numer 8

Przepisy z przyprawami


wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z czekoladą i wiśniami
Przepisy z bazylią Przepisy z cukrem Przepisy z cukrem waniliowym Przepisy z curry Przepisy z cynamonem (laskami cynamonu) Przepisy z cząbrem Przepisy z estragonem Przepisy z gałką muszkatołową Przepisy z gorczycą Przepisy z goździkami Przepisy z imbirem Przepisy z jałowcem Przepisy z kakaem Przepisy z kardamonem Przepisy z ketchupem (keczupem) Przepisy z kminem rzymskim (kuminem, cuminem) Przepisy z kminkiem Przepisy z kolendrą Przepisy z kostką warzywną Przepisy z kurkumą Przepisy z liśćmi dębu Przepisy z liściem laurowym Przepisy z lubczykiem Przepisy z lukrem Przepisy z maggi Przepisy z majerankiem Przepisy z masalą (garam masalą) Przepisy z melisą Przepisy z miętą Przepisy z musztardą Przepisy z octem Przepisy z oregano Przepisy z pieprzem Przepisy z rukolą Przepisy z szafranem Przepisy z solą kuchenną Przepisy z tymiankiem Przepisy z vegetą Przepisy z wanilią Przepisy z zielem angielskim Przepisy z ziołami prowansalskimi

Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy

Meksykański placek kukurydziany z mięsem

Forma potrawy: Zapiekane
30dag chudej wieprzowiny b/k
półtora litra wody
2 ząbki czosnku
1/4 cebuli
1,2kg swieżych ziaren kukurydzy
9dag stopionego masła
20dag smalcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
4,5dag mąki
Sos mole:
12 papryczek chilli
6 ząbków czosnku
6 goździków
2 pomidory
1/4 cebuli
1 łyżeczka pieprzu
po 1 gałązce tymianku i majeranku
250ml bulionu z kury
120ml wody
1 łyżka oleju
sól
masło do smarowania
Sałatka:
pomidory
awokado
zielona sałata
» zobacz przepis

Babka gryczana z sosem z tofu

Forma potrawy: Zapiekane, Danie główne
200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
» zobacz przepis

Grillowane kotlety baranie z ziołami

Forma potrawy: Danie na grilla, Danie główne
8 kotletów z combra (młoda baranina)
125ml oliwy
2 łyżki majeranku
2 łyżki tymianku
1 łyżka oregano
sól, pieprz
8 gałązek rozmarynu do spięcia kotletów
Do podania z:
frytki
buraczki na kwaśno
» zobacz przepis

Zupa gulaszowa

Forma potrawy: Zupa
60dag wołowiny bez kości
60dag ziemniaków
20dag słoniny
2dag mąki
10dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
» zobacz przepis

Ogórki królewskie z miodem

Forma potrawy: Przetwór
ogórki
sól
2 szklanki wody
1 szklanka octu
2 szklanki cukru
1 łyżka miodu
koper
czosnek
gorczyca
» zobacz przepis

Chutney indiański

Forma potrawy: Przetwór
kg pomidorów
pęczek świeżej mięty
200g papryki
200g cebuli
120g rodzynek
150g winogron
2 ostre papryczki
łyżka musztardy
łyżeczka sproszkowanego anyżku
łyżeczka curry
łyżka soli
3 łyżki cukru
» zobacz przepis

Arabska zupa z dyni

Forma potrawy: Zupa
1kg dyni
1 litr bulionu warzywnego (może być z kostki)
2 porcje śmietankowego sera topionego
1 szklanka jogurtu naturalnego
1 cebula
kminek, kurkuma, kolendra, chili, sól, pieprz
» zobacz przepis

Dynia marynowana 1

Forma potrawy: Przetwór
2kg dyni
500g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
» zobacz przepis

Marchwiak

Forma potrawy: Ciasto
Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki
Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru
» zobacz przepis

Papryka z cebulą w słoikach

Forma potrawy: Przetwór
1,5kg cebuli
1,5kg papryki
5 ostrych papryczek
1 litr winnego octu
2,5 szklanki cukru
2 łyżki soli
» zobacz przepis

Krem kakaowy ze śliwek (nutella ze śliwek)

Forma potrawy: Przetwór, Inna potrawa
3kg śliwek
1kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
» zobacz przepis

Pieczona baranina z agrestem

Forma potrawy: Danie główne
800g mięsa pieczeniowego z udzca lub combra
125ml octu 3%
50ml oliwy
2 łyżki masła
250g niedojrzałego agrestu
1 łyżka mąki
100ml bulionu
1 łyżka majeranku
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
ryż
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.