Forma potrawy: Ciasta, potrawa wegetariańska
Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki
Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru
Ciasto:
Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao z cynamonem. Całośc wymieszać. Na końcu dodać marchew.
Krem:
Ucierać masło z cukrem, dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka.
Można również użyć kremu do tortów w proszku (dużą porcję).
Ciasto pieczemy w temp. 200°C. Piecze się do momentu aż ciasto nabierze ładnego koloru i nie będzie surowe w środku, najczęściej około 40 minut. Zalezy to głównie od pierkarnika i potrzebne jest tutaj wyczucie.
Gdy ostygnie smarujemy kremem.
Forma potrawy: Sałatki
3 marchewki
3-4 kwaśne jabłka
sok z cytryny
sól
cukier
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki