cojemy.pl > Ciasta > Marchwiak

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Potrawy z ryżem i bananami

Marchwiak

Formy potrawy: ciasto, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

Ciasto:
4 jaja
2 szklanki cukru
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka cynamonu i kakao
2 szklanki utartej marchwi
3 szklanki mąki

Krem:
1 paczka masła roślinnego
1 szklanka kwaśnego mleka
1 cukier waniliowy
10 łyżeczek cukru

Przyrządzanie

Ciasto:
Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej, proszek do pieczenia, sodę, mąkę, kakao z cynamonem. Całośc wymieszać. Na końcu dodać marchew.

Krem:
Ucierać masło z cukrem, dodawać po 1 łyżce kwaśnego mleka.

Można również użyć kremu do tortów w proszku (dużą porcję).

Ciasto pieczemy w temp. 200°C. Piecze się do momentu aż ciasto nabierze ładnego koloru i nie będzie surowe w środku, najczęściej około 40 minut. Zalezy to głównie od pierkarnika i potrzebne jest tutaj wyczucie.

Gdy ostygnie smarujemy kremem.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cukier waniliowy, Cynamon (laska cynamonu), Jajka, Kakao, Marchew, Masło, Mleko, Mąka pszenna (zwykła), Olej, Proszek do pieczenia
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.