Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
kg pomidorów
pęczek świeżej mięty
200g papryki
200g cebuli
120g rodzynek
150g winogron
2 ostre papryczki
łyżka musztardy
łyżeczka sproszkowanego anyżku
łyżeczka curry
łyżka soli
3 łyżki cukru
Cebulę obrać, tak samo pomidoramy i papryczkę. Warzywa umyć, pokroić i rozgotować pod przykryciem.
Masę przetrzeć przez sito, dodać posiekaną miętę, namoczone rodzynki oraz winogrona i gotować dalej, mieszając.
Gdy objętość przecieru zmniejszy się o połowę, dodać przyprawy i jeszcze ogrzewać.
Gotowy sos włożyć do słoików i pasteryzować przez 20 minut.
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
2 kg dojrzałych gruszek
30 dag cebuli
4-5 ząbków czosnku
20 dag suszonych daktyli
kawałek świeżego imbiru
2 pomarańcze
cytryna
papryczka chilli
250 ml octu winnego
20 dag cukru
po łyżeczce ziaren gorczycy, mielonej kolendry, cynamonu i soli
Forma potrawy: Przetwory
25 dag ananasa z puszki
2 jabłka
2 gruszki
2 ząbki czosnku
50 g rodzynków
2 szklanki cukru
3/4 szklanki octu winnego
sól
imbir
Chutney z dyni, moreli i rodzynek
Forma potrawy: Sosy, Przetwory
1 kg miąższu dyni pokrojonego w drobną kostkę
2 drobno posiekane cebule
200 g suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki
kawałek świeżego kłącza imbiru, drobno posiekanego
250 g rodzynek sułtanek
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
1 kawałek cynamonu
1 goździk
250 g cukru trzcinowego
70 ml octu winnego