MENU
ZWIŃ MENU

Babka gryczana z sosem z tofu

Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.

Składniki

200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
 
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
 

Przyrządzanie

W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać kaszę, prażyć mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i lekko się przyrumienią. Zalać wrzącą wodą. Gdy kasza wchłonie całą wodę, przykryć garnek, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
 
Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę, ugotować. Pory i pieczarki pokroić w plasterki, dusić na jednej łyżce masła.
 
Ugotowaną kaszę wymieszać z kartoflami. Dodać pory, pieczarki, przyprawy, śmietanę i sól. Przełożyć do posmarowanej formy w kształcie babki z otworem w środku. Wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.
 
Przygotować sos: tofu i serek zmiksować z przyprawami. Wlać do garnka i podgrzać na parze. Nie gotować, bo może ulec zważeniu.
 
Upieczoną babkę przełożyć na półmisek, przybrać rzeżuchą. Sos podać oddzielnie. Zamiast sosu można podać kwaśną śmietanę.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Tofu z kiełkami

Forma potrawy: Dania główne, Kolacje

30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
 
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
 

Tofu w sosie curry

Forma potrawy: Dania główne

2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40 dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400 ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny

Rojak

Forma potrawy: Sałatki, Dania główne


200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
 
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli

Zupa zbożowa z soczewicą

Forma potrawy: Zupy

50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)