Formy potrawy: Dania główne, Zapiekane, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 1 godz. 10 min.
200 g kaszy gryczanej
400 ml wrzącej wody
200 g kartofli
200 g pieczarek
200 g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200 g jedwabistego tofu
100 g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać kaszę, prażyć mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i lekko się przyrumienią. Zalać wrzącą wodą. Gdy kasza wchłonie całą wodę, przykryć garnek, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę, ugotować. Pory i pieczarki pokroić w plasterki, dusić na jednej łyżce masła.
Ugotowaną kaszę wymieszać z kartoflami. Dodać pory, pieczarki, przyprawy, śmietanę i sól. Przełożyć do posmarowanej formy w kształcie babki z otworem w środku. Wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.
Przygotować sos: tofu i serek zmiksować z przyprawami. Wlać do garnka i podgrzać na parze. Nie gotować, bo może ulec zważeniu.
Upieczoną babkę przełożyć na półmisek, przybrać rzeżuchą. Sos podać oddzielnie. Zamiast sosu można podać kwaśną śmietanę.
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
30 dag twardego tofu
20 dag skiełkowanej fasoli lub soi
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
10 młodych cebulek (dymka)
1 łyżka oleju arachidowego
2 łyżki orzeszków pistacjowych lub prażonych nasion dyni do przybrania
Marynata:
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju arachidowego
2 łyżki soku cytrynowego
1 łyżka wytrawnego białego wina
1 łyżeczka mielonego imbiru
Forma potrawy: Dania główne
2 opakowania (po 250g) tofu
2 pory
2 cebule
2 łyżki oleju
40 dag ryżu długoziarnistego
2 łyżki curry
400 ml rosołu
3 listki laurowe
2 średnie jabłka
4 czerwone papryczki chilli
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
30 dag jogurtu naturalnego
4 łyżki chutneja mango
sól
2 łyżki soku z cytryny
Forma potrawy: Sałatki, Dania główne
200 g kiełków soi
200 g szpinaku
1 mały ananas
1 ogórek
100 g serka sojowego tofu
2 owoce mango
4 łyżki soku cytrynowego
Sos:
200 g smażonych orzeszków ziemnych
5 swieżych czerwonych papryczek chilli
4 łyżki pasty krewetkowej
2 łyżki brązowego cukru
10 łyżek soku cytrynowego
150 ml wody
1 łyżeczka soli
Forma potrawy: Zupy
50 g jęczmienia
25 g pszenicy
25 g czerwonej soczewicy
2 kartofle
1 cebula
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka suszonego tymianku
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
2 łyżki kwaśnej śmietany
1,2 litra wywaru ze swieżych jarzyn lub wody
2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku
sól, pieprz
gałązka świeżego tymianku lub rozmarynu do przybrania
50 g tofu (niekoniecznie)