200g kaszy gryczanej
400ml wrzącej wody
200g kartofli
200g pieczarek
200g porów
3 łyżki masła
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki śmietany
sól, pieprz
świeże zioła do przybrania np. rzeżucha lub skiełkowana rzodkiewka
Sos:
200g jedwabistego tofu
100g białego śmietankowego serka
4 łyżki śmietanki lub jogurtu
1/2 łyżeczki kurkumy lub curry
2 łyżeczki musztardy
W garnku rozgrzać 2 łyżki masła, wsypać kaszę, prażyć mieszając, aż ziarenka wchłoną tłuszcz i lekko się przyrumienią. Zalać wrzącą wodą. Gdy kasza wchłonie całą wodę, przykryć garnek, gotować na małym ogniu przez 20 minut.
Jarzyny obrać, opłukać. Kartofle pokroić w kostkę, ugotować. Pory i pieczarki pokroić w plasterki, dusić na jednej łyżce masła.
Ugotowaną kaszę wymieszać z kartoflami. Dodać pory, pieczarki, przyprawy, śmietanę i sól. Przełożyć do posmarowanej formy w kształcie babki z otworem w środku. Wyrównać powierzchnię, przykryć folią aluminiową. Piec 30 min w temperaturze 180 st. C.
Przygotować sos: tofu i serek zmiksować z przyprawami. Wlać do garnka i podgrzać na parze. Nie gotować, bo może ulec zważeniu.
Upieczoną babkę przełożyć na półmisek, przybrać rzeżuchą. Sos podać oddzielnie. Zamiast sosu można podać kwaśną śmietanę.