Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg dyni
500 g cukru
1 szklanka octu
1 szklanka wody
kilkanaście goździków
Dynię umyć, obrać, oczyścić z pestek i pokrajać w kostkę lub specjalną łyżeczką wydrążyć kuleczki.
Cukier wymieszać z wodą i octem, zagotować, wsypać dynię i utrzymywać w stanie wrzenia 15 min.
Dodać goździki i ponownie ostrożnie zagotować. Przełożyć do słoików i zamknąć.
Forma potrawy: Przetwory
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 6% 3/4 szklanki
Cukier 5 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 2,5 szklanki
Goździki, cynamon w lasce, estragon
Dynia marynowana domowym sposobem
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni oczyszczonej
3 szklanki wody
40 dag cukru
1/4 szklanki octu
goździki
cynamon wedle uznania
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
Forma potrawy: Przetwory
2 kg dyni
1 kg cukru
2 szklanki wody
1 szklanka octu
kilka kawałeczków cynamonu
kilkanaście goździków