Formy potrawy: Inne potrawy, Przetwory, potrawa wegetariańska
3 kg śliwek
1 kg cukru
3 cukry waniliowe (około 32 gramy)
od 10 do 25 dkg gorzkiego kakao dobrej jakości
Ilość kakao jaką wybierzemy mocno wpływa na smak - czym więcej kakao, tym krem jest mniej śliwkowy.
Śliwki dokładnie umyć i wydrylować. Następnie ze śliwek zrobić papkę przy pomocy blendera lub przekręcić śliwki dwa razy przez maszynkę.
Masę śliwkową przełożyć do wysokiego garnka, wsypać cukier, trochę wymieszać i smażyć na średnim ogniu przez 2 godziny często mieszając aby nie doszło do przypalenia.
Po 2 godzinach masa powinna się zrobić gęsta i zmniejszy objętość o około połowę, należy dodać pozostałe składniki i gotować kolejne pół godziny.
Gorący krem przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Krem nadaje się np. do naleśników, pieczywa - jest pyszny i ma wiele zastosowań.
Forma potrawy: Desery
2 żółtka
4 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
1 kieliszek koniaku
5 łyżek mleka
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
200 g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry
Forma potrawy: Zupy
25 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych jabłek
10 dag suszonych gruszek
10 dag rodzynek
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
pół szklanki gęstej śmietany
Forma potrawy: Desery
1 szklanka gęstych powideł śliwkowych
4 białka
10 łyżek śliwowicy (100ml.)
12 biszkoptów
Do przybrania:
po 4 śliwki z jasną i ciemną skórką (np.mirabelki i węgierki)