Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1kg świeżego sera owczego
500g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty 
mąka
olej
sól 
pieprz 
Do podania:
chleb
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        makaron
starty ser żółty
2 łyżki oliwy
1 duży lub dwa mniejsze ząbki czosnku
pomidory z puszki
posiekana bazylia lub natka pietruszki 
pieprz, sól 
Do podania:
lampka wina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz 
gałka muszkatołowa 
10dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
20dag mąki
8dag cukru 
8dag masła lub margaryny
1 jajko
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
cukier waniliowy 
tłuszcz do formy
Masa serowa:
75dag twarogu
20dag cukru 
szczypta soli 
zapach cytrynowy do ciast
1 budyń waniliowy 
2 szklanki mleka
2dag cukru 
2 jajka
50dag truskawek lub poziomek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 szklanki i łyżka mąki
25dag masła roślinnego
8 łyżek oleju
5 jaj
szklanka cukru 
łyżeczka octu 
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka kakao 
pół szklanki maku
zapach waniliowy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        30dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek 
sól 
świeżo mielony biały pieprz 
posiekana pietruszka
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 żółtka
1/2 szklanki cukru 
1/3 laski wanilii 
3/4 szklanki wina białego wytrawnego
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto francuskie:
250g mąki
250g masła
125ml zimnej wody
1 łyżeczka octu 
sól 
Inne:
1 żółtko do posmarowania rurek
cukier kryształ do posypania 
500ml bitej śmietany z cukrem
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        500ml tokaju (wino)
500ml wody
100g cukru 
100ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru 
1/2 laski wanilii 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
1dag mąki
10dag parówek cienkich
4dag chrzanu
10dag sera żółtego
sól, pieprz 
cukier 
sok z cytryny
Do podania:
ryż
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        
duże, kruche jabłka jednakowej wielkości
lukier 
wanilia 
migdały
likier, rum lub koniak
 
Sos winny:
2 żółtka
2 białka
100g cukru 
20g mączki kukurydzianej
250ml białego wina
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        50dag wołowiny bez kości
tłuszcz
2dag mąki
10dag kiełbasy białej
4dag chrzanu
1dag tartego razowego chleba
łyżka śmietany
10dag cebuli
3dag ketchupu 
sól, pieprz 
Do podania:
ziemniaki lub kasza