Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        75 dkg filetów z makreli
2 kwaśne jabłka
cebula
10 suszonych śliwek
sok z cytryny
3 łyżki siekanych orzechów włoskich
2 łyżki rodzynków
łyżka masła
kilka goździków 
sól 
pieprz 
olej
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Składniki na około 16 porcji:
15dag wędzonego łososia w plastrach
15dag kremowego serka
sól 
pieprz 
kawałek ostrej papryczki
kawałek świeżego ogórka
rukola do dekoracji 
koperek (niekoniecznie)
ser kozi (niekoniecznie)
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        800g schabu bez kości
80ml wytrawnego czerwonego wina
2 łyżki oleju
350g suszonych moreli
1 puszka brzoswkiń
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka majeranku 
sól 
pieprz 
olej do smażenia
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        60dag oczyszczonej ryby morskiej
2 szklanki mleka
kawałek skórki cytrynowej lub skórki z razowego chleba
20dag cebuli
50dag warzyw mieszanych (marchew,pietruszka,seler,por)
listek laurowy 
pieprz 
sproszkowana papryka
sól 
4 łyżki posiekanej naci pietruszki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
1/2 kostki masła
1 jajo
2 łyżki cukru 
1 i 1/4 szklanki mąki
1 łyżka kaszy manny
sól 
trochę mleka
2dag drożdży
tłuszcz do formy
Nadzienie:
50dag twarożku
2 łyżki śmietanki kawowej
2 jaja
1 łyżka kaszy manny
3/4 szklanki cukru
1 paczka cukru waniliowego 
skórka cytrynowa
10dag rodzynek
1 łyżka masła
cukier puder 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        100g fasoli
marchewka
pietruszka
kawałek selera
cebula
łyżka masła
łyżka pasty pomidorowej
300ml wywaru z fasoli
sól, pieprz, cukier 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3–4 jabłka
200–300g dyni
1/2 szklanki majonezu
1 łyżka musztardy 
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sok z cytryny, cukier, sól 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 duże dojrzałe avocado
200ml jogurtu
mała cebula
ząbek czosnku
łyżka oliwy
łyżka drobno pokrojonej zielonej pietruszki
4 łyżki soku cytrynowego
cukier, sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        40dag (2 szklanki) mąki
20dag margaryny
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30dag (1 1/2 szklanki) cukru 
5 jaj
3 łyżki kakao 
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy 
2 gruszki
1 jabłko
1/4kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
10g drożdży
60ml śmietany kremowej
65ml letniej wody
200g mąki z orkiszu (lub pszennej)
1/2 łyżeczki soli 
1/2 łyżeczki miodu
50g masła
Nadzienie:
1 mała dynia
150ml bulionu warzywnego
curry 
3 pomidory
Polewa:
150g śmietany kremówki
100ml bitej śmietany
2 jaja
koncentrat bulionu warzywnego
sól ziołowa 
pieprz do smaku 
100g startego ementalera
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        150–200g dyni melonowej (zabarwionej pomarańczowo)
1 duże jabłko lub 2 mniejsze
3 łyżeczki cukru 
sok z cytryny
cynamon lub wanilia 
dojrzała gruszka
świeże owoce do przybrania
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1kg dyni makaronowej
1/2 małego selera
1 por
1 litr bulionu z kostki
4 łyżki masła
1 szklanka mleka
gałka muszkatołowa 
sól, pieprz 
koperek