1 mała dynia lub odpowiednia ilość cukinii
4 ziemniaki
1kg świeżego sera owczego
500g startego sera feta
1/2 szklanki śmietany
3 posiekane pomidory
1 drobno posiekany pęczek mięty
mąka
olej
sól
pieprz
Do podania:
chleb
Obraną i oczyszczoną dynię (cukinie) pokroić w cienkie plasterki, tak samo pokroić ziemniaki i włożyć do miski razem z pomidorami, mięta, solą, pieprzem, połową sera, odrobina oleju i 1/4 szklanki mąki.
Wszystko dobrze wymieszać i wyłożyć na blachę wysmarowana tłuszczem. Posypać resztą sera i mąką. Wyrównać masę i polać śmietaną.
Piec godzinę w wysokiej temperaturze, następnie przykryć pergaminem i piec jeszcze przez godzinę w średniej temperaturze.
Podawać z chlebem.