Formy potrawy: Dania główne, Kolacje, potrawa wegetariańska
brokuły
makaron
łyżka masła
łyżka mąki
szklanka mleka
sól, pieprz
gałka muszkatołowa
10 dag sera żółtego
1/3 szklanki śmietany
Osobno ugotować brokuły i dowolny makaron.
Sporządzić sos:
łyżkę masła rozpuścić, dodać łyżke mąki i zasmażyć, dodać szklankę mleka.
Gdy zgęstnieje przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową (ale nie koniecznie - tylko jak ktoś lubi).
Zdejąć z ognia i dodać 10 dag pokrojonego w kostkę lub startego żółtego sera (najlepiej mozzarelli), mieszać, aż do połączenia się sera z sosem.
Można zaprawić sos śmietaną (1/3 szklanki).
Polewamy tym sosem makaron z brokułami albo łączymy z brokulami i wtedy polewamy makaron.
Kurczak z brokułami w sosie śmietanowym
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
1 filet z kurczaka
0,5 kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta)
sól
biały pieprz
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente
Forma potrawy: Desery
8 brzoskwiń
15 dag czarnych jagód
1/2 łyżki cukru
Krem serowy:
1 opakowanie serka homogenizowanego
1/2 szklanki mleka lub śmietany
3-4 łyżki cukru
5 dag rodzynek
5 dag posiekanych orzechów włoskich
1 łyżeczka soku z cytryny
Sałatka pieczarkowa z brokułami
Forma potrawy: Sałatki
1 słoik pieczarek w zalewie naturalnej
50 dag brokułów
1 świeży ogórek
1 czerwona papryka
2 czerwone cebule
2 jajka na twardo
3 łyżki majonezu
5 śliwek suszonych
sól, pieprz
Pierś z kurczaka z makaronem i sosem śmietanowo-serowym
Forma potrawy: Dania główne
makaron "rurki" (penne)
ser z niebieską lub zieloną pleśnią
200 ml słodkiej śmietany
podwójna pierś z kurczaka
świeża bazylia
oliwa z oliwek
oregano
sól
pieprz