Forma potrawy: Zupy
30 dag soczewicy
kilka plastrów boczku wędzonego
włoszczyzna
seler
por
cebula
łyżka koncentratu pomidorowego
kilka ziemniaków
majeranek
sól
świeżo mielony biały pieprz
posiekana pietruszka
Boczek pokroić w kostkę i usmażyć. Obrać warzywa i pokroić w drobną kostkę. Poddusić, ale nie rumienić. Dodać łyżkę koncentratu pomidorowego, podlać wodą i zagotować.
Dolać wodę (ok. pół litra - bardzo dobry będzie rosół z kostki) i wrzucić opłukaną soczewicę (nie namoczoną).
Zmniejszyć ogień i gotować około godziny.
Następnie pokroić w kostkę ziemniaki i wrzucić do zupy. Gotować jeszcze pół godziny.
Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.
Forma potrawy: Zupy
1 szklanka dowolnej kaszy lub ryż
1 litr mleka
sól
cukier do smaku
Forma potrawy: Zupy
1,5 litra wywaru z drobiu i warzyw
15 dag szynki wędzonej
2-3 żółtka
5 dag kaszy manny
zielenina
sól, pieprz
Forma potrawy: Zupy
60 dag wołowiny bez kości
60 dag ziemniaków
20 dag słoniny
2 dag mąki
10 dag cebuli
2-3 ząbki czosnku
duża papryka surowa lub konserwowa
sól, pieprz
majeranek
kminek
gałka muszkatołowa
papryka ostra
Forma potrawy: Zupy
500 ml tokaju (wino)
500 ml wody
100 g cukru
100 ml śmietanki kremówki
6 żółtek
1 łyżka cukru
1/2 laski wanilii