Przepisy z przyprawami   
  
 
  
  
  
  Kolorem zielonym zaznaczono przyprawy 
  
  
    
      
      
      
      
      
        boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg 
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka 
anyż 1 gwiazdka
olej
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt
Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka 
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka 
pieprz 1 łyżeczka 
czosnek posiekany 2 ząbki
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2-3 ziemniaki
5dag - suszonych grzybów
1 - łyżeczka kminku 
0,2 l - kwaśnej śmietany
2 - jajka
1 - łyżeczka mąki
1 - łyżeczka białego octu winnego 
sól, pieprz, woda 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        2 duże cebule
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego 
sól, pieprz 
5 łyżek oliwy z oliwek
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 l. - wody przegotowanej
1 - szklanka mąki owsianej
1 - szklanka mąki pszennej razowej
kromka razowego chleba
sól 
5 - ząbków czosnku
5 - listków laurowych 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 kurczak wędzony (ok. 80 dag)
1 puszka kukurydzy
1 puszka ananasa w plastrach
3 łodygi selera naciowego
1 jabłko
5 łyżek majonezu
1 strąk czerwonej papryki
cukier 
sól 
pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek 
sól 
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu 
1 łyżka tłuszczu do naczynia
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        Ciasto:
150g mąki
100g masła
50g cukru pudru 
1 żółtko
1 łyżka śmietany
sól 
Masa pomarańczowa:
4 pomarańcze
1 cytryna
150g cukru pudru 
100g migdałów
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 filet z kurczaka
0,5kg mrożonych brokułów
kilka pomidorków koktajlowych
pół kubka śmietany 12%
2 ząbki czosnku
przyprawa "Delikat do mięs" Knorr (czerwone opakowanie) lub podobna (np. Vegeta) 
sól 
biały pieprz 
Do podania z:
makaron rurki ugotowany al dente
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200g brązowego ryżu
25g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 
400ml wrzącej wody
200ml soku pomidorowego
sól, pieprz 
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        0,5kg pomidorów
5 cebulek dymek
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jaja
5 łyżek gestej śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, tymianek 
masło do smarowania formy
        
        
        
       
      
      
     
   
      
  
    
      
      
      
      
      
        1 litr rosołu
0,5 litra ml żurku
10dag gęstej, kwaśnej śmietany
łyżka mąki
majeranek 
sól, pieprz 
30dag szynki lub chudej kiełbasy
jajka na twardo (tyle, ile porcji żurku chcemy podać)