Forma potrawy: Dania na grilla, dla ilu osób: 3
boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
anyż 1 gwiazdka
olej
Boczek umyć, osuszyć. Zwinąć ciasno w rulon i związać nicią kuchenną.
Włożyć do podłużnego garnka, zalać wodą i gotować przez 5 minut.
Wodę wylać, do boczku dodać bulion, 1/4 litra świeżej wody i pozostałe składniki (skórę boczku ponacinać wzdłuż co 0.5 cm, cebulę, czosnek oraz imbir pokroić na kawałki).
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
Rozpalić grill. Ugotowany i schłodzony boczek osączyć, pokroić na plastry grubości około 2 cm, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i opiekać na gorącym grillu po około 5 min z każdej strony.
Podawać na gorąco.
Forma potrawy: Dania na grilla
kg surowego boczku, raczej chudego
3 łyżki ostrej musztardy
2 łyżki cukru
łyżka ziół prowansalskich
6 łyżek ketchupu
kilka kropli sosu tabasco
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania na grilla
boczek świeży 1/2 kg
cebula 1 lub 2 szt
Marynata:
piwo jasne 1/2 litra
oliwa - 6 łyżek
utarty chrzan 2 łyżki
ocet winny 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
sól 1 łyżeczka
pieprz 1 łyżeczka
czosnek posiekany 2 ząbki
Forma potrawy: Dania główne
boczek pieczony
schab świnski surowy
olej roślinny
ser żółty ostry
sos diabelski (keczup)
przyprawa do mięsa z grilla
sól
cebula
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania na grilla
15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125 ml wody
sól, sos tabasco