boczek surowy ze skórą 75 dkg
bulion drobiowy 1/2 litra
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
imbir świeży 2 dkg
sos sojowy ciemny 70 ml
wino ryżowe lub białe wytrawne 2 łyżki
cukier brązowy 1 łyżka
anyż 1 gwiazdka
olej
Boczek umyć, osuszyć. Zwinąć ciasno w rulon i związać nicią kuchenną.
Włożyć do podłużnego garnka, zalać wodą i gotować przez 5 minut.
Wodę wylać, do boczku dodać bulion, 1/4 litra świeżej wody i pozostałe składniki (skórę boczku ponacinać wzdłuż co 0.5 cm, cebulę, czosnek oraz imbir pokroić na kawałki).
Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez około 2 godziny.
Rozpalić grill. Ugotowany i schłodzony boczek osączyć, pokroić na plastry grubości około 2 cm, osuszyć papierowym ręcznikiem, posmarować olejem i opiekać na gorącym grillu po około 5 min z każdej strony.
Podawać na gorąco.