MENU
ZWIŃ MENU

Tymbaliki pomidorowe

Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 2 godz. 40 min.

Składniki

0,5 kg pomidorów
5 cebulek dymek
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jaja
5 łyżek gestej śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, tymianek
masło do smarowania formy

Przyrządzanie

Pomidory umyć, pokroić, zmiksować, przetrzeć przez sito.
 
Cebulę obrać, posiekać. Łodygę selera opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać, podsmażyć cebulkę z selerem. Czosnek obrać, zmiażdżyć, listki tymianku opłukać. Purée pomidorowe wymieszać z ziołami, przecierem pomidorowym i czosnkiem, włozyć do rondla, dusić pod przykryciem 20 minut, przetrzeć przez sito.
 
Do miski wbić jaja, wymieszać ze śmietaną i mąką, dodać do masy pomidorowej, przyprawić solą i pieprzem.
 
Cztery małe foremki pasztetowe wysmarować masłem, nałożyć w nie masę pomidorową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do temp. 175 st. C piekarniku. Piec 40 min.
 
Upieczone tymbaliki podawać na gorąco z sosami ziołowymi do krewetek, owoców morza, dan rybnych lub tylko z sosami jako przystawkę.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Pomidorowe oczka

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Śniadania

wędlina/kiełbasa
pomidor
ser żółty
chleb
masło

Zapiekanka z makaronem i rybą

Forma potrawy: Dania główne, Zapiekane, Dania rybne

30 dag filetów rybnych
kwasek cytrynowy albo ocet
sól
25 dag makaronu
1/4 l sosu pomidorowego albo ketchupu
2 łyżki tartego sera
1 i 1/2 łyżki masła

Rolada z indyka śliwkowo-migdałowa

Forma potrawy: Dania główne

100 g suszonych śliwek bez pestek
posiekany majeranek
100 g migdałów w płatkach
szczypta cynamonu
750 g filetów z indyka
sól, pieprz
2 cebule
1 łyżka margaryny
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 por
500 g marchwi
200 ml śmietany
1 łyżka marynowanego pieprzu

Pomidory i papryki nadziewane ryżem

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Dania główne

4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200 g brązowego ryżu
25 g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400 ml wrzącej wody
200 ml soku pomidorowego
sól, pieprz