0,5kg pomidorów
5 cebulek dymek
1 łodyga selera naciowego
3 łyżki oliwy
2 łyżki przecieru pomidorowego
3 jaja
5 łyżek gestej śmietany
1 ząbek czosnku
2 łyżki mąki
sól, pieprz, tymianek
masło do smarowania formy
Pomidory umyć, pokroić, zmiksować, przetrzeć przez sito.
Cebulę obrać, posiekać. Łodygę selera opłukać, pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać, podsmażyć cebulkę z selerem. Czosnek obrać, zmiażdżyć, listki tymianku opłukać. Purée pomidorowe wymieszać z ziołami, przecierem pomidorowym i czosnkiem, włozyć do rondla, dusić pod przykryciem 20 minut, przetrzeć przez sito.
Do miski wbić jaja, wymieszać ze śmietaną i mąką, dodać do masy pomidorowej, przyprawić solą i pieprzem.
Cztery małe foremki pasztetowe wysmarować masłem, nałożyć w nie masę pomidorową, wstawić do gorącej kąpieli wodnej w ogrzanym do temp. 175 st. C piekarniku. Piec 40 min.
Upieczone tymbaliki podawać na gorąco z sosami ziołowymi do krewetek, owoców morza, dan rybnych lub tylko z sosami jako przystawkę.