Forma potrawy: Zapiekane, potrawa wegetariańska
3 szklanki kukurydzy
2 jaja
3 łyżki śmietany
40 dag sera twarogowego
2 łyżki mąki
tymianek
sól
2 cebule (15 dag)
4 łyżki masła
2 łyżki ketchupu
1 łyżka tłuszczu do naczynia
Kukurydzę wyłuskać.
Jaja dobrze roztrzepać ze śmietaną, połączyć z serem, mąką i tymiankiem, posolić, porządnie razem utrzeć.
Cebulę drobno pokroić, przesmażyć na łyżce masła nie doprowadzając do zarumienienia. Wymieszać z ketchupem, posolić, ułożyć na dnie głębokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
Na cebuli rozmieścić kukurydze, polewając roztopionym masłem (2 łyżki).
Na kukurydzy ułożyć Masę serową, wyrównać, posypać wiórkami masła (1 łyżka).
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec bez przykrycia przez ok. 30 minut.
Ser powinien być tylko lekko zrumieniony.
Placek ziemniaczany z kukurydza
Forma potrawy: Dania główne, Kolacje
8 ziemniaków gotowanych (80 dag)
1/2 szklanki mleka
2 jaja
sól
1 łyżka tłuszczu do naczynia
1 łyżka tartej bułki
1 łyżka oleju
tymianek
1 szklanka kukurydzy
1/2 szklanki śmietany
1/2 szklanki ketchupu
pieprz
3 łyżki tartego żółtego sera
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
kukurydza z puszki 1/2 puszki
feta 3/4 opakowania
czosnek zmiażdżony 1 średniej wielkości ząbek
pieprz biały do smaku
Forma potrawy: Dania na grilla
cukinia 2
kukurydza z puszki 10 dkg
szynka wędzona 5 dkg
ser żółty tarty 5 dkg
oliwki
sól
pieprz
Kasza gryczana zapiekana z żółtym serem
Forma potrawy: Zapiekane
20 dag kaszy gryczanej
2 szklanki wody
2 łyżki tłuszczu
25 dag parówek
15 dag żółtego sera
1/2 butelki śmietany
10 dag ketchupu
sól, pieprz
tłuszcz i tarta bułka do naczynia