cojemy.pl > Dania główne > Peperonata

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Dania z tuńczykiem i pieczarkami

Peperonata

Formy potrawy: danie główne, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

2 duże cebule
3 czerwone papryki
3 żółte papryki
2 szklanki posiekanych pomidorów bez skórki
2 ząbki czosnku
2 łyżki octu winnego
sól, pieprz
5 łyżek oliwy z oliwek

Przyrządzanie

Cebule pokroić w krążki i zeszklić na duże patelni o grubym dnie. Wrzucić oczyszczone z gniazd nasiennych i pokrojone cienkie paski papryki.
 
Dusić przez 15 minut na wolnym ogniu, mieszając raz na jakiś czas.
 
Dodać pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić do smaku solą i pieprzem.
 
Dusić przez kolejne 20 minut bez przykrycia. Pod koniec dodać ocet winny. Podawać na gorąco.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Czosnek, Ocet, Oliwa, Papryka, Pieprz, Pomidor, Sól kuchenna
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.