4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200g brązowego ryżu
25g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400ml wrzącej wody
200ml soku pomidorowego
sól, pieprz
Papryki i pomidory umyć, osuszyć. Z pomidorów ściąć wierzchołki i wyjąć miąższ. Z papryk odciąć nasadę razem z szypułką, usunąć nasiona, wypłukać.
Zachować miąższ z pomidorów oraz ścięte wierzchołki pomidorów i papryk.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebule, smażyć 3-4 minuty, aż będzie szklista. Dodać ryż, miąższ z pomidorów, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, ziele angielskie i 400 ml wody. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać rodzynki. Wymieszać.
Przygotowane pomidory i papryki napełnić ryżem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć odciętymi wierzchołkami. Polać sokiem pomidorowym wymieszanym z dwoma łyżkami oliwy. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Można podawać na gorąco lub zimne.