cojemy.pl > Przekąski lub przystawki > Pomidory i papryki nadziewane ryżem

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Ciasta bez jajek

Pomidory i papryki nadziewane ryżem

Formy potrawy: danie główne, przekąska lub przystawka, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 1 godz. 20 min.

Składniki potrawy

4 zielone papryki
4 duże pomidory
1 cebula drobno pokrojona
2 łyżki zielonej pietruszki drobno pokrojonej
200g brązowego ryżu
25g rodzynków
6 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
400ml wrzącej wody
200ml soku pomidorowego
sól, pieprz

Przyrządzanie

Papryki i pomidory umyć, osuszyć. Z pomidorów ściąć wierzchołki i wyjąć miąższ. Z papryk odciąć nasadę razem z szypułką, usunąć nasiona, wypłukać.
Zachować miąższ z pomidorów oraz ścięte wierzchołki pomidorów i papryk.
Na patelni rozgrzać 4 łyżki oleju, włożyć cebule, smażyć 3-4 minuty, aż będzie szklista. Dodać ryż, miąższ z pomidorów, zieloną pietruszkę, sól, pieprz, ziele angielskie i 400 ml wody. Gotować na małym ogniu 20 minut. Dodać rodzynki. Wymieszać.
Przygotowane pomidory i papryki napełnić ryżem. Ułożyć w naczyniu do zapiekania, przykryć odciętymi wierzchołkami. Polać sokiem pomidorowym wymieszanym z dwoma łyżkami oliwy. Przykryć folią aluminiową. Piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 st. C.
Można podawać na gorąco lub zimne.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cebula, Oliwa, Papryka, Pieprz, Pietruszka, Pomidor, Rodzynki, Ryż, Sól kuchenna, Ziele angielskie

Podobne przepisy

Cukinia z warzywnym nadzieniem

Forma potrawy: Zapiekane
4 średnie cukinie lub małe kabaczki
4 łyżki startego żółtego sera
 
Farsz:
2 cebule, 2 ząbki czosnku
3 strągi papryki(2 czerwone i żółta)
4 pomidory
łyżka bułki tartej, 4 łyżki oleju, łyżka ziół prowansalskich
kilka listków bazylii, pieprz mielony, sól
» zobacz przepis

Kolorowe grzanki

Forma potrawy: Śniadanie, Zapiekane
2 papryki: żółta i zielona
150g bobu
3 łyżki soku z cytryny
1 strąk marynowanej papryki pepperoni
1 łyżka kaparów
8 kromek bułki paryskiej
1 ząbek czosnku
1 łyżka liści mięty
1 łyżka liści bazylii
2 łyżki wiórków parmezanu
3 łyżki oliwy
» zobacz przepis

Kurczak z oliwkami i papryką po grecku

Forma potrawy: Danie główne
1 kurczak
4 czerwone papryki
25dag czarnych oliwek
3 pomidory
2 cebule
250ml czerwonego wina
375ml oliwy
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
» zobacz przepis

Pomidory faszerowane po rzymsku

Forma potrawy: Danie główne, Przekąska lub przystawka
10 pomidorów
Ryż
Natka zielonej pietruszki
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
» zobacz przepis

Jajka po bakońsku

Forma potrawy: Danie główne
12 jajek
200g ryżu
350g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120g masła
300ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek
» zobacz przepis

Pasta z papryki z cebulą

Forma potrawy: Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
20dag papryki
15dag cebuli
1 łyżka oleju
1 ząbek czosnku
» zobacz przepis

Pomidory faszerowane ryżem i rodzynkami

Forma potrawy: Zapiekane, Śniadanie, Kolacja, Przekąska lub przystawka
4 pomidory
15dag ugotowanego ryżu
1 łyżka rodzynków
1 posiekana cebula
1 łyżka obranych i posiekanych migdałów
2 łyżki masła
szczypta szafranu
pół łyżeczki cukru
sól, pieprz
» zobacz przepis

Sałatka z fasolą

Forma potrawy: Sałatka lub surówka
3 pomidory
pół strąka czerwonej papryki
pół puszki czerwonej fasoli
połowa cebuli
sól
pieprz
liście świeżej bazylii
2 łyżki oleju lub oliwy z oliwek
» zobacz przepis

Ziemniaki po węgiersku

Forma potrawy: Danie główne
1kg ziemniaków
25dag wędzonej kiełbasy (salami, kabanosy)
2 średnie zielone papryki
3 pomidory
5 cebul
1 pojemnik (15 dag) kwaśnej śmietany
1 szklanka rosołu (instant)
5dag tłustego, wędzonego boczku
1 ząbek czosnku
po 1 łyżce smalcu, kminku i słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki ziarenek czarnego pieprzu
» zobacz przepis

Cziczkebab

Forma potrawy: Danie na grilla
baranina 70dag
mleko 1/2 L
oliwa 3 łyżki
sól 1 łyżka
pieprz czarny 1 łyżka
pomidory 3 szt
papryka czerwona 3 szt
cebula 5 szt
» zobacz przepis

Zupa pomidorowa

Forma potrawy: Zupa
1 litr wywaru z warzyw
4 duże pomidory
1 duża cebula
gałązka naci z selera
1 łyżka oleju sojowego lub słonecznikowego
0,5 szkl. śmietany
1 łyżka mąki
sól
papryka
zielona pietruszka
» zobacz przepis

Pomidory nadziewane rybą

Forma potrawy: Danie rybne, Danie główne
1kg pomidorów
500g gotowanej ryby

Marynata:
12 łyżek oleju
8 łyżek octu winnego
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki soli
kilka gałązek zielonej pietruszki

Majonez:
400ml oliwy
3 żółtka
sok z 1 cytryny
sól, pieprz cayenne
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.