Forma potrawy: Zupy
400 g jabłek
50-100 g cukru
100 ml śmietany
mały kawałek cynamonu
3-4 goździki
1,5 litra wody
200 g jabłek do pieczenia
4 łyżeczki surowych żurawin lub konfitur z całych jagód
70 g cukru do żurawin
Przystawka z moreli marynowanych
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg moreli
1 łyżka miodu
2 szklanki cukru
4-5 goździków
2-3 ziarnka pieprzu i ziela angielskiego
1/2 szklanki octu
Forma potrawy: Przetwory
1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon
Forma potrawy: Przetwory
dynia
2 szklanki wody
niepełna szklanka octu 6%
10 g soli
50 g cukru
kilka goździków
kawałek laski cynamonu
listki estragonu lub rozmarynu
Forma potrawy: Zupy
1 l wody
1/4 l śmietany
1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
10 dag cukru
2 żółtka
1 butelka piwa jasnego
3 goździki
10 dag sera białego
Forma potrawy: Dania główne
1 kurczak
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
50 g boczku wędzonego
250 g suszonych śliwek bez pestek
250 g rodzynków
250 g migdałów
1 laska cynamonu
2 goździki
2 łyżeczki cukru
50 ml śliwowicy
sól, pieprz
Do podania:
kasza perłowa
Forma potrawy: Przetwory
1 kg śliwek
Zalewa:
szklanka octu
15 dag cukru
cynamon do smaku
kilka goździków
Forma potrawy: Zupy
2 łyżki mąki
1250 ml mleka
2 goździki
cynamon
3/4 szklanki cukru
3 migdały
2 żółtka
grzanki