Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
Dynia dojrzała średnia 1 szt.
Ocet 10% 1/2 szklanki
Cukier 10 łyżeczek
Sól 1 łyżeczka
Woda 1 l.
Goździki 8-10 szt.
Przeprowadzić obróbkę wstępną dyni i pokroić ją w lekko skośnie kostki.
Wodę zagotować z cukrem, solą i goździkami i wrzucić do niej dynię.
Zagotować, wlewając pod koniec ocet, delikatnie zamieszać i natychmiast zdjąć z ognia.
Przełożyć do czystych słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzowac ok.10 minut.
Forma potrawy: Desery
500 g miąższu dyni
1 l wody
100–150 g cukru
2 laski wanilii
3 goździki
sok z 1 cytryny
łyżeczka octu
Forma potrawy: Napoje, Drinki i koktajle alkoholowe
2 duże jabłka
100 ml białego wina
cynamon w proszku
Forma potrawy: Sałatki
300 g miąższu dyni
100 g śliwek węgierek
200 g winogron
2 jabłka
50 g orzechów włoskich
świeża melisa lub mięta
miód
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Zapiekane, Kolacje
4 plastry żółtego sera
4 plastry dyni
świeża mięta