Forma potrawy: Dania główne
75 dag piersi z indyka
sól
6-8 goździków
rodzynki
3 dag żelatyny
pół szklanki soku z poziomek
pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
Zagotować osoloną wodę, do wrzątku wstawić umyte piersi z indyka i gotować przez ok. 1,5 do 2 godziny. Pod koniec gotowania dodać goździki.
Gdy już mięso zmięknie, wyjąć, wyluzować kości, mięso pokroić w plastry (wywar zachować). Następnie kawałki mięsa ułożyć w szklanej salaterce, przybrać rodzynkami.
Wywar przecedzić przez gęste sito, odmierzyć 2 szklanki i zagotować. Rozpuścić żelatynę namoczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Dolać sok, wino i zalać ułożone w salaterce plastry piersi indyczej. Przed spożyciem należy poczekać aż galaretka zastygnie.
Kieszonki z indyka nadziewane pieczarkami
Forma potrawy: Dania główne
słoik pieczarek w zalewie naturalnej
4 filety z piersi indyka
4 łyżki oleju
pęczek zielonej pietruszki
4 plastry ananasa
4 plastry żółtego sera
1 jajko
tarta bułka, sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana wykwintna
Forma potrawy: Zapiekane
piersi z indyka
żółty ser
cebula
pół papryki
pomidor
50 dkg ziemniaków
olej
ocet winny
przyprawa oregano
przyprawa do grilla
sól
groszek konserwowy
Forma potrawy: Dania na grilla
50 dag piersi z kurczaka lub indyka
1 papryka
1 cukinia
3 cebule
10 łyżki oleju
5 łyżek sosu sojowego
sok z 1/2 cytryny
świeże zioła (np. natka, bazylia, oregano, majeranek)
sól, pieprz
Forma potrawy: Dania główne
0,5 kg - wątróbek z indyka lub gęsi w ostateczności kurze,
1 - łyżka gęsiego smalcu,
2 - cebule,
3-4 - rozgniecione ząbki czosnku,
garść rodzynek namoczonych wcześniej w wodzie,
garść migdałów w płatkach,
szczypta cynamonu,
sól, pieprz